Wat is gokken?

De definitie van gokken is:

Iemand zet geld in op het spelen van een spel waarna een toevallige uitkomst ervoor zorgt dat hij of zij wint of verliest.

Gokspellen worden ook wel kansspelen of kansspellen genoemd. Als je gokt, speel je altijd om geld. De uitkomst van het spel is altijd random, daar heb je als speler geen invloed op.

Gokken met een systeem

Veel spelers gokken met een systeem. Ze denken hiermee te kunnen winnen, of vaardigheden te ontwikkelen die hen beter maakt in het spel.

Maar omdat de uitkomst van een gokspel altijd willekeurig is, heb je er als speler geen invloed op. Hoe je ook speelt, met een systeem of niet, maakt geen verschil voor de uitkomst. Helaas bestaat er dus geen winnend systeem en kun je ook niet beter worden in een kansspel.

Hierin verschilt een kansspel van een behendigheidsspel zoals een flipperkast.

Soorten kansspelen

Er zijn veel verschillende soorten kansspelen. De meest bekende zijn wellicht de casinospelen zoals roulette, blackjack of de gokautomaat (slotmachine).

Maar ook bingo, loterijen, het wedden op paarden en sportweddenschappen zijn kansspelen. Verschillende kansspelen worden ook online, via internet, aangeboden. Dit is ook gokken.

Poker: gokken of behendigheid?

Over poker bestaat al jaren een discussie. Spelers zijn van mening dat zij de uitkomst kunnen beïnvloeden en daar hebben ze deels gelijk in. Ook kun je beter worden in poker, waardoor het een behendigheidsspel zou kunnen zijn.

Toch heeft de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, bepaald dat de factor geluk een grotere rol speelt dan kennis. Daarmee valt ook poker onder de kansspelen.