“Bescherming van kinderen moet prioriteit hebben”

Yvon Jansma over de Gamestate arcadehallen

Door Rolf Slotboom

Foto’s Gamestate ©Armijn Meijer/OneTime, foto Yvon Jansma ©Centrum voor Verantwoord Spelen

 

Vandaag werd door landelijke nieuwsmedia groot uitgepakt over arcadehallen van Gamestate, waar kan worden gespeeld om prijzen. En waar ook gespeeld kan worden door jongeren onder de 18.

Veel aandacht werd gegenereerd door dit artikel in het AD. Een artikel waar directeur van Centrum voor Verantwoord Spelen Yvon Jansma uitgebreid aan het woord komt, en dat voor een belangrijk deel gevoed werd door dit eerdere nieuwsbericht over Gamestate van OneTime. Hier waarschuwt Armijn Meijer van OneTime over de sfeer in de arcadehallen van Gamestate waarin bij jongeren onder de 18 goklust kan worden opgewekt, over het gebrek aan controle, en over het mogelijk ‘worden opgeleid tot gokker’.

Yvon Jansma was voorafgaand aan dit nieuwsbericht samen met Armijn Meijer langs geweest bij Gamestate Rotterdam om zelf te ervaren welke spelen er konden worden gespeeld, in welke sfeer, en in hoeverre er toezicht was op verantwoord speelgedrag en bescherming van kwetsbare personen.

 

 

Rolf Slotboom (RS): En, hoe vond je het? Kun je de ervaringen zoals beschreven door OneTime onderschrijven?

Yvon Jansma (YJ): Gamestate zag er erg mooi uit. Voor wie van gamen houdt met een vleugje gokken, is dit zeker een mooie plek. Mijn zorg betreft vooral dat deze arcades ook toegankelijk zijn voor personen onder de 18.

 

RS: Wat zijn je exacte bezwaren hiertegen?

YJ: Bij Gamestate kunnen kinderen van 12 jaar en ouder al naar binnen, zonder de waarborgen zoals die er wel zijn bij ‘echte’ gokaanbieders. Het betreft veelal short odds spelen, spelen kunnen heel snel gaan. Er is sprake van inleg, en hoewel de prijzen niet heel groot zijn wakkert de hele atmosfeer het ‘willen winnen’ aan. Mijn zorg is dat dit gebeurt bij kinderen wiens brein nog niet is volgroeid, en die bescherming en toezicht verdienen.

Immers, als kinderen op jonge leeftijd in aanraking komen met spelen met gokelementen, wat doet dit in de toekomst met de hersenen? En wat betekent dit voor gokverslaving in de toekomst?

 

 

Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat de activatie in het beloningscentrum een piek vertoont bij jongeren rond de 15-16 jaar, het laat zich makkelijker en sterker prikkelen. De Kansspelautoriteit heeft in een recent onderzoek gewezen op de gevaren van conversie van social gaming naar betaald gokken. En ook op andere vlakken, zoals bij alcohol, is wetenschappelijk aangetoond dat alcoholgebruik op jonge leeftijd een correlatie heeft met mogelijke alcoholverslaving in de toekomst.  De boodschap is dan ook duidelijk: als Centrum voor Verantwoord Spelen maken wij ons zorgen over iedere verlaging van drempels waardoor kwetsbare groepen stapsgewijs kunnen worden geleid richting echte gokspelen. 

 

 

 

RS: Je bent vandaag suf gebeld door allerlei nieuwsmedia, vooral naar aanleiding van de term ‘hebberig’ en de mogelijke verliezen per uur, zoals beschreven in het AD stuk. Kun je dit iets verduidelijken?

YJ: De spelletjes gaan best snel! Binnen een halve minuut kan een potje voorbij zijn, en een potje kost al gauw €1.29. En dat met cashless pay, en de mogelijkheid tot snelle opvolging van spelen. Toen Armijn Meijer en ik er waren, hebben we heel rustig gespeeld, niet eens de allersnelste spelen, en toch waren we in 20 minuten €20 kwijt. Voor ons geen groot probleem, maar er zijn er voor wie dit wel een probleem is. Bijvoorbeeld, kinderen!

Wat betreft het kunnen winnen van de tickets en de prijsjes: dat is best een ding. En heus niet alleen slecht, hoor: immers, het zorgt voor een competitieve sfeer die veel mensen als leuk zullen ervaren. Maar juist bij kinderen is dit het type incentive waar erg voorzichtig mee dient te worden omgegaan. Want bescherming van kwetsbaren in onze samenleving – en kwetsbaar, dat zijn kinderen – dient altijd de hoogste prioriteit te hebben.

 

Video van spelletje, door OneTime:

 

Recommended Posts