Eerste Beneficiënt van Preventiefonds Kansspelen

beneficient preventiefonds kansspelen

Het Centrum voor Verantwoord Spelen is de eerste beneficiënt van het onlangs opgerichte Preventiefonds Kansspelen. Op 28 mei werd in Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag, door directeur Rutger-Jan Hebben van Speel Verantwoord een cheque van €32.500 uitgereikt aan Yvon Jansma, directeur en oprichter van het Centrum voor Verantwoord Spelen.

Met de op handen zijnde openstelling van de Nederlandse online kansspelmarkt wordt aan het Centrum voor Verantwoord Spelen een belangrijke verbindende rol toegedicht tussen kansspelindustrie en verslavingszorg. Speerpunten hierbij zijn preventie en vroegsignalering.

“Perfecte brugfunctie tussen politiek, verslavingszorg en kansspelindustrie, in het belang van de speler”

Directeur Yvon Jansma is uiterst verheugd met de bijdrage uit het Preventiefonds, en benadrukt het belang van zo goed mogelijke zorg rondom kansspelen. “Wij zijn er voor spelers die mogelijk problemen ervaren door gokken, of voor vrienden en familieleden die zich zorgen maken. Wat wij bieden is eerstelijns of nuldelijns zorg, laagdrempelig, toegankelijk én gratis, en met mogelijkheid tot doorverwijzing naar huisarts of specialisten. De speler hoeft helemaal niet verslaafd te zijn om bij ons aan te kloppen; hij of zij kan ook bij ons terecht alleen voor wat hulp of extra informatie om mogelijke problemen te voorkomen. Wij willen kennis, ervaring en krachten bundelen in het belang van de speler.”

“Welkome bijdrage aan twee belangrijke initiële doelstellingen Nederlands kansspelbeleid: beschermen consument, en tegengaan kansspelverslaving”

De werkwijze van het Centrum voor Verantwoord Spelen is naar voorbeeld van het Britse GamCare, waar dit zogenaamde ‘voorportaal’ als uiterst succesvol wordt beoordeeld door spelers, kansspelindustrie en politiek. Net als bij GamCare staat ook bij het Centrum voor Verantwoord Spelen de onafhankelijkheid voorop: personen of organisaties kunnen weliswaar doneren of subsidie verlenen, maar hebben verder op geen enkele wijze invloed op het gevoerde beleid.

Jansma: “Met onze uitgebreide ervaring in de zorg, met onze kennis van kansspelen en met onze politieke ervaring op het kansspeldossier zijn wij in een perfecte positie als brugfunctie tussen politiek, verslavingszorg en de kansspelindustrie. Onze aanwezigheid is van belang voor de speler, die gezien de vrijheden, gevaren en mogelijke verlokkingen van de online kansspelmarkt wel wat extra hulp kan gebruiken – hulp in een vroegtijdig stadium, laagdrempelig en vaak preventief. En het is zeker ook in het belang van de politiek, omdat wij een welkome bijdrage leveren aan twee belangrijke initiële doelstellingen van het Nederlandse kansspelbeleid: beschermen van de consument, en tegengaan van kansspelverslaving.”

Recent Posts