Gokken & geld FAQ
1. Hoe veilig is mijn geld bij een online aanbieder?
Een online aanbieder die een Nederlandse vergunning heeft, moet spelerstegoeden apart houden van de operatie. In de meeste gevallen zullen spelerstegoeden dan ook op een aparte rekening staan, zodat deze bij financiële problemen of faillissement veiliggesteld zijn. In de algemene voorwaarden van de aanbieder staat hoe dit geregeld is.
Het is ook meteen een reden, bovenop de boete die je kunt krijgen, om niet bij onvergunde partijen te spelen. Daar weet je niet wat er met je geld kan gebeuren en hoe betrouwbaar een aanbieder is. Bovendien ben je als speler niet beschermd.
Let er wel op dat als jouw account gehackt is en je hier zelf (deels) voor verantwoordelijk bent doordat je onzorgvuldig met je inloggegevens bent omgegaan, bijvoorbeeld, je vaak geen recht hebt op een vergoeding.
2. Kan ik een online aanbieder verantwoordelijk stellen voor mijn verliezen? Of een landbased aanbieder?
Die poging kan gewaagd worden, maar via rechterlijke weg is de kans op succes niet groot. Als de aanbieder kan laten zien in voldoende mate aan zijn zorgplicht te hebben voldaan, is de kous gewoonlijk af, en wordt de eigen verantwoordelijkheid van de speler gezien als criterium.
3. Wat kan ik doen als ik door gokken in financiële problemen ben gekomen?
Je kunt op een contact opnemen met een laagdrempelige hulpverlener als het Centrum voor Verantwoord Spelen om te kijken naar je mogelijkheden. Ons Centrum leidt ook toe naar verslavingszorg, althans indien de speler aangeeft hieraan behoefte te hebben. Bij financiële problemen is goede schuldhulpverlening essentieel, al is die (wat ons betreft helaas) lang niet altijd een integraal onderdeel van de behandeling van gokproblematiek.
4. Wordt behandeling van gokverslaving in Nederland vergoed – of moet ik zelf voor de kosten opdraaien?
Een behandeling bij een instelling voor verslavingszorg wordt vergoed door je ziektekostenverzekeraar. Je eigen risico moet je wel betalen. Je hebt altijd een verwijzing van je huisarts nodig. Daarom is het aan te raden om altijd contact op te nemen met je huisarts, hij of zij kan het proces voor je in gang zetten en is bekend met de mogelijkheden, in de regio of juist daarbuiten.