Online kansspelen FAQ
1. Zijn online kansspelen legaal in Nederland?
Sinds de Wet Kansspelen op afstand (Koa) op 1 april 2021 is ingegaan, zijn online kansspelen gereguleerd in Nederland. Dat betekent dat aanbieders, die een vergunning hebben gekregen van de Nederlandse Kansspelautoriteit, vanaf 1 oktober 2021 legaal online kansspelen mogen aanbieden.
Als speler mag je bij deze aanbieders spelen. Speel je bij een aanbieder die geen Nederlandse vergunning heeft, dan is dit illegaal en kan er een boete van €8.700 worden opgelegd.
2. Wat houdt ‘zorgplicht van de aanbieder’ precies in?
De zorgplicht houdt in dat een aanbieder van online kansspelen een belangrijke rol heeft bij preventie en vroegsignalering van problematisch spelgedrag. Het behoort tot de vergunningsvoorwaarden de Wet Koa dat de aanbieder verantwoord spelen serieus neemt, onverantwoord speelgedrag snel detecteert, en vervolgens de benodigde vervolgstappen doet.
Deze vervolgstappen zijn bijvoorbeeld: in contact treden met de speler, en wijzen op mogelijkheden voor hulp & advies. Overigens doet deze verplichting voor de aanbieder niets af aan de eigen verantwoordelijkheid van de speler.
3. Kan ik een online aanbieder verantwoordelijk stellen voor mijn verliezen?
Die poging kan gewaagd worden, maar via rechterlijke weg is de kans op succes niet heel groot. Als de aanbieder kan laten zien in voldoende mate aan zijn zorgplicht te hebben voldaan, is de kous gewoonlijk af, en wordt de eigen verantwoordelijkheid van de speler gezien als criterium.
4. Welke mogelijkheden voor vrijwillige uitsluiting heb ik bij online aanbieders?
Je hebt als speler meerdere mogelijkheden. Onder de Wet Koa moeten aanbieders spelers de optie geven om zichzelf tijdelijk uit te sluiten. Dit wordt vaak een time-out genoemd en je kunt vaak zelf een periode kiezen. Deze varieert van een dag tot enkele maanden of een half jaar. In sommige gevallen kun je ook een langere periode kiezen, of bijvoorbeeld aangeven tot welke datum de uitsluiting mag gelden.
Je kunt zo’n time-out of tijdelijke uitsluiting niet terugdraaien. Naast deze tijdelijke uitsluiting, is het ook mogelijk om je account bij de online aanbieder geheel te sluiten, eventueel zonder dat je deze opnieuw kunt activeren. Al deze mogelijkheden gelden per aanbieder.
Wil je tijdelijk of permanent helemaal niet meer kunnen spelen? Dan kun je kiezen voor uitsluiting via CRUKS. Dit Centraal Register Uitsluiting Kansspelen geldt voor alle legale aanbieders in Nederland en hier kun je jezelf voor een minimale periode van 6 maanden laten registreren.
5. Hoe veilig is mijn geld bij een online aanbieder?
Aanbieders met een vergunning in Nederland zijn verplicht om de spelerstegoeden apart te houden van hun operationele bedrijfsvoering. Deze gelden staan vaak op een separate rekening of zijn met een bankgarantie gedekt. Hiermee verzekert een aanbieder jou als speler dat je geld altijd veilig is, wat er ook gebeurt. Ook bij een eventueel faillissement blijft jouw geld buiten schot en kun je dit altijd opnemen.
Dit is des te meer een reden om enkel te spelen bij een aanbieder met een Nederlandse vergunning. Bij buitenlandse aanbieders is het de vraag hoe dit geregeld en gereguleerd is, en het is als leek lastig te bepalen welke partij betrouwbaar is en welke niet.
Wanneer jouw account gehackt is, wordt er wel naar jouw eigen verantwoordelijkheid gekeken. Gebeurt de hack buiten de schuld van de aanbieder om maar omdat je slordig met je inloggegevens bent omgegaan, dan is de kans groot dat je de aanbieder niet aansprakelijk kunt stellen en je geld kwijt is.
6. Geldt er online legitimatieplicht? Hoe streng is de 18+ regel?
Elke aanbieder in Nederland moet van spelers de identiteit verifiëren aan de hand van een legitimatiebewijs. Dit geldt ook voor online aanbieders en moet gebeuren bij registratie. Deze regel is onder andere bedoeld om de check met de CRUKS-database uit te kunnen voeren, maar ook om minderjarigen te weren. Minderjarigen mogen in Nederland niet gokken, die regel is dus erg streng.
7. Gelden deze regels ook voor gratis (play-money) games? Waarom wel/niet?
Play-money heeft niet de restrictie van 18+, omdat hier geen financiële verliezen kunnen worden geleden. Er zijn stemmen die zeggen dat ook play-money 18+ zou moeten zijn omdat het de huidige situatie jonge speler leert gokken, soms in een situatie waar winstkansen hoger zijn of lijken dan bij real-money games, en dat op deze wijze een voedingsbodem zou worden gekweekt voor mogelijk toekomstig problematisch gokgedrag. Dat is ook de reden waarom veel aanbieders hun play-money spellen (of de demo-modus) enkel aanbieden aan geregistreerde en ingelogde spelers.