Verantwoord spelen FAQ

1. Wat is verantwoord spelen?

Verantwoord spelen is: zorgen dat het spel een spelletje blijft; zorgen dat de leuke kanten van gokken de overhand houden boven de eventueel mindere kanten; op een zodanige wijze omgaan met het spel dat je emoties goed in de hand kunt houden; de kans minimaliseren dat je in de problemen raakt op financieel gebied; en door je beslissingen zorgen dat gokken een natuurlijke plaats inneemt in je leven, zonder noemenswaardige schade aan zaken als relaties of werk.

2. Valt ‘winst pakken’ onder verantwoord spelen?

Ja. Bij de meeste gokspelen lig je achter op het huis, en dit betekent dat hoe langer je speelt, des te groter je verliezen gewoonlijk kunnen zijn. Als winst maken op een avond voor jou een belangrijke graadmeter is van het plezier dat je aan die avond beleeft, kan het verstandig zijn om bij een leuke winst niet verder door te spelen maar te stoppen en met een plezierig gevoel naar huis te gaan.

3. Is er een overzicht/lijst met eenvoudige tips voor verantwoord spelen?

Jazeker. Die lijst vind je hierboven op de pagina.

4. Als ik verlies in een casino, ga ik vaak hoger inzetten om zo mijn verlies weer goed te maken – en meestal lukt dat mij ook. Waarom wordt dit dan toch gezien als niet verantwoord?

Omdat je met dit systeem een patroon opbouwt van inderdaad best vaak je relatief beperkte verliezen goedmaken, gecombineerd met zo nu en dan enkele gigantisch grote verliezen. Je moet je bedenken dat verlies of winst op één avond eigenlijk niet heel relevant is; het gaat om je verlies of winst over een zeer lange periode.

Beter 10 avonden steeds €200 verliezen en je ‘verlies nemen’, dan 9 keer die €200 verlies goedmaken tot quitte of een kleine winst, om dan op avond 10 die €200 verlies te laten oplopen tot pakweg €4000 of zelfs meer.

Het is belangrijk te beseffen dat ongeacht of je voor of achter staat op een avond, iedere weddenschap of inzet die je plaatst met een negatieve verwachtingswaarde uiteindelijk zal leiden tot verlies – ongeacht of je met jouw systeem 1, 2 of zelfs 10 sessies op rij je verlies weet goed te maken. Na verloop van weken, maanden of jaren zul je altijd de rekening krijgen van onverstandige of hoge inzetten, en zullen je resultaten steeds meer in lijn zijn met het aantal, de hoogte, en de verliesgevendheid van jouw inzetten.

5. Waarom wordt teruggaan in limieten gezien als verstandig wanneer het tegen zit?

Omdat spelers die op verlies staan gewoonlijk slechtere beslissingen nemen: veelal emotioneel i.p.v. rationeel, of te zeer gericht op het willen terughalen van verliezen (wat gewoonlijk leidt tot nog grotere verliezen).

Specifiek bij poker is er nog een aanvullend argument: op lagere limieten is de kwaliteit van de opponenten gewoonlijk lager, en dus de kans op winst/op spelen met een edge groter.

6. Ik drink regelmatig als ik gok, en soms gebruik ik ook wel eens coke. Dit helpt mij gefocust te blijven. Waarom worden dank of drugs in combinatie met gokken dan toch altijd afgeraden?

Omdat dit gewoonlijk de kwaliteit van beslissingen negatief beïnvloedt. Het zou kunnen leiden tot minder goed onderbouwde beslissingen, bijvoorbeeld minder scherpte of focus (te veel drank) of juist te veel scherpte die zorgt voor onverstandige beslissingen (cocaïne).

7. Gelden de tips voor verantwoord spelen ook altijd voor games waarbij je een edge hebt?

In veel mindere mate. Tips als ‘je winst pakken’ of ‘niet te lang doorspelen’ gaan uit van de premisse dat voor iedere inzet die je doet je een negatieve winstverwachting hebt. Maar als je voor ligt ten opzichte van je tegenstanders of (dit gebeurt niet vaak) ten opzichte van het huis, dan zit er juist waarde in veel uren maken, lange sessies etc.

Let wel: van een edge is bij gokken slechts zelden sprake, en om bij behendigheidsspelen een edge te hebben is gewoonlijk erg veel oefening en/of studie vereist.

8. Welke veiligheidsmogelijkheden zijn er specifiek voor internet?

Als je Google Chrome gebruikt en je wilt de tijd beter in de gaten kunnen houden, dan kun je de gratis app ‘Stay Focused‘ installeren. Wil je bepaalde webpagina’s blokkeren in Chrome, installeer dan de ‘site block’ app.

Wanneer je voelt dat je echt geen controle meer hebt over je gokgedrag, dan kun je ‘GamBlock‘ installeren. Dit programma zorgt ervoor dat je zeker geen toegang meer kunt krijgen tot gokwebsites op je persoonlijke computer.

Verder kun je bij elke aanbieder een time out nemen, je volledig laten uitsluiten of kun je je laten inschrijven in CRUKS, zodat je niet meer kunt spelen.

Recent Posts