Gokken in Utrecht:
Raadspresentatie Centrum voor Verantwoord Spelen

Gokbeleid is niet slechts nationaal of internationaal. Gokbeleid is zeker ook lokaal!

Met die gedeelde boodschap kwamen Raadslid van de Gemeente Utrecht Bouchra Dibi (PvdA) en Yvon Jansma (Centrum voor Verantwoord Spelen) met elkaar in kontakt.

gemeentetrecht1

Op de twee kernvragen hierbij (“Hoe effectief is het gokbeleid in Utrecht?” en “Hoe groot is de gokproblematiek in Utrecht?”) kon Bouchra geen bevredigend antwoord vinden. En toen na raadsvragen van Bouchra bleek dat eigenlijk ook anderen in de raad geen antwoord konden geven op deze twee toch basale vragen, maakte Bouchra zich hard dat het onderwerp gokken geagendeerd zou worden in de Raad.

Het resultaat: op 15 september 2016 hield Yvon Jansma een presentatie van 30 minuten getiteld “Gokken in Utrecht” voor raadsleden van VVD, PvdA, D66, Groen Links en ChristenUnie, en met in de zaal ook aanwezig Kansspelautoriteit en verslavingszorg. De presentatie was onderdeel van het blok Technische Bijeenkomst “Stand van zaken gokverslaving bij jongeren”.

In deze presentatie schetste Yvon de omvang van de gokproblematiek op eigen ieder gebied: nationaal/internationaal (wetsvoorstel Kansspelen op Afstand), lokaal legaal en lokaal illegaal. Hierbij gebruikmakend van schattingen van de Kansspelautoriteit, en van eigen waarnemingen/ervaringen door de jaren heen in de stad waar het Centrum is gevestigd en waar Yvon ook vandaan komt: Utrecht. Yvon stipte mogelijke verbeterpunten aan, zeker ook op preventief gebied, en rekening houdend met het beleid dat door de Gemeente Utrecht wordt gehanteerd. Met als doel: betere bescherming voor de speler, ook lokaal, en een beleid dat als speerpunten heeft verantwoord spelen en preventie van gokverslaving.

 

De presentatie (PDF):

Gokken-in-Utrecht-Raadsinformatiebijeenkomst-15-september-2016.pdf

 

Recommended Posts