Hoe Ver Ga Jij?

Studenten HKU aan slag met verantwoord spelen en preventie kansspelverslaving

Eén van de risicogroepen om gokproblematiek te ontwikkelen, zijn jongeren. Vandaar dat bij de regulering van online kansspelen jongeren expliciet worden benoemd als een kwetsbare groep die bescherming verdient. En vandaar dat in het wetsvoorstel Koa en in lagere wetgeving allerlei waarborgen worden ingebouwd om te voorkomen dat jongeren in de problemen raken door gokken, en dat mogelijke toekomstige voorlichtingscampagnes vanuit de overheid de bescherming van deze jongeren als belangrijk aandachtspunt zullen hebben.

Het was voor ons als Centrum voor Verantwoord Spelen een reden om het eens te vragen aan de groep waar het over gaat: de jongeren zelf! Immers, wie kunnen nu beter vertellen over hun ervaringen met gokken dan juist die jongeren zelf. En wie is beter in staat jongeren aan te spreken op hun gedrag, dan juist die jongeren zelf?

Het resultaat: een nieuw project over preventie van gokverslaving door een groep jonge en creatieve studenten van de HKU Utrecht. Een campagne volledig opgezet voor en door jongeren, met hashtag en al: #hoevergajij. 

 

hkuposter

 

Wat is precies dit project #hoevergajij?

Het is een project voor jongeren, door jongeren, in opdracht van het Centrum voor Verantwoord Spelen. De studenten kregen hier een eenvoudige vraag voorgelegd: ontwikkel een campagne de aanspreekt bij jongeren, en met een boodschap in de taal van jongeren. Dit om te voorkomen dat wederom iets zou worden bedacht vóór jongeren, zonder dat ze daar zelf deel aan hebben.

De studenten kregen volledige creatieve vrijheid in zowel de invulling als de te gebruiken methoden, waarbij ze dit als uiteindelijk campagnedoel hebben geformuleerd.

 

Het resultaat

Het resultaat is dit prachtige, in de ogen van sommigen misschien wat vervreemdende project. Immers, de website bevat vooral plaatjes en smileys, en de Instagram account een flink aantal filmpjes en foto’s die niet direct blootgeven wat nu precies de boodschap is. Want die boodschap wordt vooral bij de individuen zelf gelegd: hoe ver ga jij, ken jij zélf voldoende je grenzen – zonder dat met opgeheven vingertje wordt beschreven waar precies die grens zou moeten liggen.

Geen campagne natuurlijk zonder filmpjes! Zie hier één van de twee, ons inziens geweldige, campagnefilmpjes:

 

Over de studenten

Studenten van HKU konden in de zomer van 2016 inschrijven voor een aantal mogelijke projecten, één daarvan was het projectvoorstel van Centrum voor Verantwoord Spelen om jongeren eens zelf aan het woord te laten over gokken. De belangstelling bleek enorm!

Uiteindelijk is een team van elf vierdejaars studenten aan de slag gegaan, waaronder Maria Lecaro, Anouk Dalessi, Tommie Mathé, Rosalie van Tintelen, Felicity van Oort en Naomi Tedesco. In een paar sessies werden wij als Centrum voor Verantwoord Spelen bijgepraat over plannen, ideeen en vorderingen, en hebben wij de studenten enkele handvatten kunnen bieden om vervolgens hun eigen creativiteit de vrije loop te laten.

hku20161201_125141

 

Het project #Hoevergagij in de media

Vorige week is door HKU een persbericht uitgestuurd over de campagne, waarvan de tekst als dit bericht is geplaatst op de HKU website. Op Science Guide is dit stuk verschenen, en het Brabants Dagblad scheef dit stuk over de opname van de commercial.

 

Wil je meer weten over dit project, of wil je enkele van de studenten uitnodigen om te vertellen over hun project? Neem dan contact op met Rolf Slotboom via rolf@centrumvoorverantwoordspelen.nl of 06-28789808.

 

 

 

Recommended Posts