In Gesprek over Gokverslaving met Laurens Veltman
Deel 2: Pokerverslaving
De mooie maar ook minder mooie kant van gokken wordt in deze driedelige serie over gokverslaving op bijzondere wijze belicht door ervaringsdeskundige Laurens Veltman.
Deel 1 van deze serie gaat over de gameverslaving waarmee Laurens kampte in zijn jeugd, in dit deel 2 de pokerverslaving die daarop volgde, en tenslotte in deel 3 zijn visie/oplossingen.
Vandaag aan de hand van vijf quotes uit Laurens’ eigen blog op Inner Experience hoe poker zijn leven in alle opzichten beheerste. In dit blog beschrijft Laurens in vijf delen de mooie kanten die poker voor hem hebben gehad (goed voor ego/erkenning, en, zijnde een winnende online speler, ook goed voor financiën) alsook de minder mooie kanten – namelijk, het aspect van verslaving, danwel drang om te spelen. De uitgelichte quotes komen uit dit blog van Laurens, de overige quotes zijn uit het interview dat Yvon & Rolf recentelijk met Laurens hadden.
“Verslavingsgevoelig ben ik zeker, maar in principe is het meer dan dat. Want of je er nou controle over hebt of niet, verslaafd blijf je op een bepaalde manier altijd. Als tiener was ik verslaafd aan gamen, als twintiger aan poker en ook op andere gebieden ligt verslaving altijd op de loer. Als ik aan het gamen (‘Unreal Tournament’) word herinnerd, zou ik het liefst weer spelen en als ik het casino zie, zou ik het liefst gaan pokeren. Ik schaam me er niet voor. Ik praat en schrijf er juist open over en focus me erop hoeveel het me gebracht heeft, vooral ook in zelfinzicht en zelfontwikkeling. Tegelijkertijd is verslaving denk ik altijd een vlucht voor de realiteit, het uit de weggaan van iets dat je niet aan wilt, kunt of durft. Of dit goed of slecht is, is totaal niet aan de orde.” (Uit: Poker Verslaving: Deel 1 – De drang is er altijd)
“Vanzelfsprekend was het doodsangst voor mijn ouders dat ik, na alle problemen rondom mijn gameverslaving, vervolgens op jonge leeftijd het poker in ging.”
“In het begin denk je dat je met poker aan de haal gaat omdat je het zo goed doet. Maar in werkelijkheid gaat het poker aan de haal met jou.”
“Geld, aandacht, intens geluk, het klinkt als een sprookje. Maar waar ik in mijn vorige artikel schrijf over winst, een geboost ego en alles dat vanzelf lijkt te gaan, komt al vrij snel ook de keerzijde v/h poker opzetten: mentaal sloopt het me. Het gelukzalige gevoel dat het me brengt mag dan positief zijn, dit goede gevoel neemt ook weer snel af. Waar ik me ‘s avonds groots voel, is dit ’s ochtends totaal anders. De korte nachten doen mijn ritme geen goed en ik heb verscheidene nachtmerries, waarbij ik soms meerdere keren per nacht schreeuwend en/of badend in het zweet mijn kamer uitren. Het is een teken van mijn onderbewuste dat ik ongelukkig ben met de gang van zaken. Wat één dag spelen had moeten worden, heeft me inmiddels mijn halve vakantie gekost en alle plannen die ik had om te doen zijn in rook opgegaan. Elke dag staat in het teken van poker en ik voel me totaal niet meer verbonden met de wereld. (Uit: Poker Verslaving: Deel 2 – Stoppen en weer doorgaan)
“Aan de ene kant ben je niet blij met wat je aan het doen bent, maar tegelijkertijd voel je ook een heel grote drang de beste te willen zijn. Dat loslaten is heel moeilijk.”
“Aanzien en geld lijken goed te voelen. Maar ze brengen niets, het is heel leeg.”
“Het is het begin v/d ommekeer. Ik zet alles op een rij en realiseer me dat ik eerst heb geweten dat ik geen poker meer wilde spelen, hierna in Duitsland heb gevoeld dat ik geen poker meer wilde spelen, maar nu ook tijdens het spelen zelf ervaar dat ik geen poker meer wil spelen.” (Uit: Poker Verslaving: Deel 3 – Een weekje vakantie)
“Ik speelde in games waar ik soms wel $16k of $18k voorstond, tegen spelers die duidelijk veel slechter waren dan ik. Als ik dan nog $2k extra van zo’n speler zou pakken, voelde ik mij nog slechter dan ik al deed. Maar als ik zou verliezen, dan baalde ik ook! Kortom, feitelijk kon ik niet winnen.”
“Veel pokerspelers zeggen in zo’n geval: ach, je tegenstander kiest er zelf voor – hij hoeft niet te spelen. Maar ik vind dat een vorm van goedpraten dat je van iemand wint. Ik ben op een gegeven moment gestopt, mede om die reden. Ik wilde geen misbruik maken van hoe diep die ander ging.”
“Qua tijdsinvulling probeer ik momenteel vorm te geven aan al mijn ideeën voor de komende maanden en erna. Dit gaat nog niet altijd van harte. Oude patronen van angst en onzekerheid blijven opkomen en ik ervaar hoe sterk de neiging is om te vluchten als het even niet gaat. Ook blijft het spannend dat mijn geld mogelijk een keer op zal zijn, of dat ik een antwoord zal moeten vinden op wat ik wil in de toekomst. Tegelijkertijd merk ik dat ik elke dag een stapje verder kom in het gevecht tegen mijn onrust. Ik probeer me eraan over te geven dat vluchten hier geen antwoord op is, wat de ene dag makkelijker gaat dan de ander. Voor het eerst in m’n leven zoek ik mensen om me heen die me ondersteunen in het praktisch maken van mijn ideeën, waar ik nou eenmaal wat minder in ben. Hulp vragen gaat zeker nog niet van harte, maar het begin is er. En ik ervaar dat het me de vrijheid geeft om me meer te kunnen focussen op de dingen waar ik goed in ben, zoals het focussen op mijn creativiteit. Het geeft vertrouwen om hier op deze wijze mee bezig te zijn, waarbij het schrijven van deze gehele artikelenserie binnen twee weken zeker ook voelt als een overwinning. Het is een mooi leerproces waarin ik me tot nog toe goed staande weet te houden. En dat smaakt naar meer!” (Uit: Poker Verslaving: Deel 4 – Een leven zonder poker)
“Na mijn actieve jaren als pokerprof, ben ik nu al enige tijd mental coach voor pokerspelers, voornamelijk ter voorkoming of ter vermindering van tilt. Dan wordt je toch ook weer snel zelf het wereldje ingetrokken.”
“Ik heb nu een ‘gewone’ baan op de universiteit. En dan is dat geld vanuit het poker ineens wel heel leuk & lokkend; dan voel ik de (materialistische) trigger wel weer.”
“In de afgelopen weken heb ik bovenstaand verhaal al met een aantal mensen gedeeld. Een aantal reacties waren in de trend van “vreemd dat jij als psycholoog dit niet kunt stoppen, je zou toch moeten weten hoe dit werkt”. Het tovert een glimlach op m’n gezicht. Weten is iets anders dan ervaren. Sommige dingen moet je doorleven om het te kunnen begrijpen en het maakt je sterker als dit lukt. Maar zelfs als je iets al hebt doorleefd, is het geen abc-tje om er niet opnieuw in terecht te komen.” (Uit: Poker Verslaving: Deel 5 – Een bredere kijk)
Wil je kennis maken met de gedachtenwereld en ervaringen van deze afgestudeerd psycholoog? Lees dan zijn blog.