In Gesprek over Gokverslaving met Laurens Veltman
Deel 3: Visie & Oplossingen
Wij hadden recentelijk een uitgebreid interview met Laurens Veltman, waar hij uiterst open vertelde over de pieken en dalen die hij heeft ervaren door gokken.
Dit interview geven we weer in 3 delen. Deel 1 ging over de gameverslaving waarmee Laurens kampte in zijn jeugd, deel 2 over de pokerverslaving die daarop volgde, en tenslotte in dit deel 3 zijn visie/oplossingen.
Laurens: “Ieder loopt zijn eigen levensproces. Wat wij maatschappelijk doen als iemand pijn of onrust voelt, is proberen dat zo veel mogelijk weg te nemen. Maar als je nergens pijn ondervindt, word je ook niet sterk. Wat hoe begrijpelijk ook, het is vooral symptoombestrijding.”
“Als je nergens pijn ondervindt, word je ook niet sterk. Wat hoe begrijpelijk ook, het is vooral symptoombestrijding.”
“Om in deze maatschappij proberen te voorkomen dat mensen door gokken in de problemen raken, is ervaringsdeskundigheid cruciaal. Ik zie het als het conservatisme van het huidige denken dat hiervan te weinig wordt gebruik gemaakt. Dit terwijl ervaringsdeskundigen informatie en betrokkenheid combineren, en dit ook vaak goed kunnen overbrengen.”
“Voor ouders is belangrijk: zien wat kinderen doen, en het oordeel eraf halen. Verdiepen dus in de mens, in je eigen kind, en hen serieus nemen.”
“We nemen wel maatregelen om te voorkomen of beperken dat iemand gaat gokken, maar we gaan vaak voorbij aan de oorzaken. Als ik stop met poker maar niet de oorzaken van mijn overmatige gokgedrag wegneem, dan ga ik wel iets anders doen wat zal leiden tot het zelfde soort problemen. Belangrijk is dus om te kijken naar de oorzaken, en vooral ook: individualistisch kijken! Kijken wat het beste zou zijn in dit specifieke geval, voor deze specifieke persoon, en gezien zijn eigen specifieke eigenschappen en omstandigheden.”
“Hoe je kunt voorkomen dat jonge gasten zich verliezen in gokken of gamen, is een vraag die volgens mij niet algemeen is te beantwoorden. Volgens mij moet je in ieder afzonderlijk geval bekijken: is er überhaupt wel noodzaak om een stap te maken, of om een ingreep te doen? Is het gokgedrag wel echt zo problematisch, of is het simpelweg één van de vele stappen die de jongere in zijn ontwikkeling gaat maken?”
“De politiek denkt graag in pasklare oplossingen rondom het gokken of gamen. Maar de kern is dat veel jongeren verdwijnen in die wereld omdat ze in hun eigen wereld niet kunnen vinden wat ze willen. Als ik in mijn jeugd meer had kunnen zeggen ‘het onderwijs is veel te makkelijk voor mij’ of ‘ik kan mijn ei niet kwijt’, dan had mijn ontwikkeling versneld kunnen worden door naar deze zaken te kijken in plaats van naar de resultante ervan: mijn overmatige gamen, en later poker.”
“De kern is dat veel jongeren verdwijnen in de wereld rondom het gokken of gamen omdat ze in hun eigen wereld niet kunnen vinden wat ze willen.”
“Je kunt niet vanuit de theorie iemand opdragen iets te veranderen wat in de praktijk gebeurt. Meer inlevingsvermogen in de belevingswereld van het kind of van de jongere is nodig.”
“Het wetsvoorstel Kansspelen Op Afstand hoopt binnen het toekomstige gereguleerde online aanbod waarborgen in te bouwen om problematisch spelgedrag te vorkomen, bijvoorbeeld door pop-ups met waarschuwende teksten. Hoe goedbedoeld ook, men moet hierbij wel rekening houden dat de spelervaring van de speler niet te zeer mag worden beïnvloed. Gebeurt dat toch, zal hij alsnog het ongereguleerde aanbod verkiezen waar hij lekker kan spelen zonder steeds te worden gestoord.”
“KOA moet wel rekening houden dat de spelervaring van de speler niet te zeer mag worden beïnvloed. Anders zal de speler alsnog het ongereguleerde aanbod verkiezen.”
“Als je bij behandeling voor gokverslaving terecht komt tussen alcohol- of drugsverslaafden, of het zou vooral een traject voor de bühne zijn, dan denkt een speler al snel: wat zit ik hier te doen? Indien de insteek is dat het allemaal zoveel mogelijk moet binnen een kostentechnisch kader, in groepsverband, of binnen vooraf bepaalde hokjes of kaders, dan verlies je al snel de aansluiting met de individuele persoon waar het om gaat, en zal het uiteindelijke resultaat beperkt zijn.”
Wil je kennis maken met de gedachtenwereld en ervaringen van deze afgestudeerd psycholoog? Lees dan zijn blog.