Koninklijk Besluit België: stortingslimieten

Is dit een voorbode voor Nederlandse regelgeving?

Gisteren, op 20 juli 2022, komt er uit België nieuws aangaande stortingslimieten. Per 20 oktober 2022 mogen spelers standaard maximaal €200 per 7 dagen op een spelersaccount bij een online kansspelaanbieder storten. Dit is bij Koninklijk Besluit vastgelegd.

Eerder werd er gesproken over een dergelijk limiet van €500 per week per aanbieder, maar dit is dus verlaagd. Betekent dit dat spelers echt maar €200 per week per aanbieder kunnen storten? En zou een dergelijke regulering ook in Nederland toegepast kunnen worden?

Mogelijkheden om limiet te verhogen

Een speler kan vragen om het limiet bij een aanbieder te verhogen. Dit moet de speler zelf actief aanvragen. De aanbieder legt deze aanvraag met de gegevens van de spelers neer bij de Kansspelcommissie (KSC, de Belgische evenknie van de Kansspelautoriteit of Ksa). Deze controleert vervolgens in een database van de Nationale Bank van België (de Centrale voor kredieten aan particulieren, vergelijkbaar met het Nederlandse BKR – Bureau Krediet Registratie) of de speler als wanbetaler te boek staat en zal binnen drie dagen met een reactie komen.

Die reactie kan zijn dat het limiet niet verhoogd wordt, of dat het limiet komt te vervallen. Dat laatste betekent simpelweg dat de speler kan storten hoeveel hij wil, wanneer hij wil. Daarbij volgt de opmerking dat de speler zich wel bewust moet zijn van het risico. Er is dus geen tussenweg: of er is een verplicht limiet van €200 per 7 dagen, of geen limiet.

Verder kan de speler er wel voor kiezen om een lager limiet in te stellen, of zijn account te sluiten. Dit verzoek moet een aanbieder altijd direct in behandeling nemen.

Maandelijkse controle

De KSC zal vervolgens maandelijks in de database van de Nationale Bank checken of spelers met een verhoogd limiet niet inmiddels aangemerkt zijn als wanbetaler. Deze informatie zal elke 15e van de maand gedeeld worden met de aanbieders, die bij spelers die wel het label wanbetaler hebben gekregen per direct het limiet moeten verlagen naar €200 per week.

Het doel is om te voorkomen dat mensen die financiële problemen hebben, zoals moeite met (tijdig) betalen, gokken als een mogelijkheid zien om snel geld te verdienen. Spelen moet een spel blijven en nooit als oplossing worden gezien voor financiële problemen.

Hoe zit het met privacy?

Zoals hierboven aangegeven, moeten aanbieders de gegevens van spelers delen met de KSC indien de speler om een verhoging van het limiet vraagt. Is die verhoging akkoord,  dan bewaart de KSC deze gegevens om die maandelijks te checken in de database van Nationale Bank. België valt net als Nederland onder de Europese regelgeving en dus GDPR, de KSC zal dus voorzichtig met deze persoonsinformatie om moeten gaan en deze op een veilige manier moeten bewaren.

In het Koninklijk Besluit is opgenomen dat de KSC de gegevens van de speler verwijderd zodra de speler weer op een limiet van €200 wordt gezet (al dan niet vrijwillig), of wanneer de speler zijn account bij de aanbieder opzegt. Dit betekent dat de aanbieder dit altijd direct door moet geven aan de KSC.

Per aanbieder heeft een speler een zogenoemde token waarin zijn gegevens staan die worden gedeeld met de KSC. Een speler kan bij meerdere aanbieders een account hebben, en zelfs bij meerdere aanbieders zijn stortingslimiet ophogen indien hij niet in de database staat. Het verwijderen van de gegevens gaat dan ook per aanbieder, oftewel per token.

Dit betekent ook, voorzover wij kunnen beoordelen, dat er geen rekening gehouden wordt met (verhoogde) limieten bij verschillende aanbieders, als een speler een aanvraag doet voor een limietverhoging bij een aanbieder. Staat een speler dus niet in de database van de Nationale Bank, dan zou hij dus bij alle aanbieders een ongelimiteerd stortingslimiet kunnen hebben.

Hoe verantwoord is deze maatregel?

Het antwoord op de vraag zullen we waarschijnlijk na 20 oktober 2022 gaan leren. We kunnen op voorhand wel vraagtekens zetten bij het feit dat een speler, wanneer hij verhoging van het standaard limiet aanvraagt en krijgt, onbeperkt kan storten. Er zijn dus geen gradaties, er wordt geen rekening gehouden met inkomsten, uitgaven of vermogen. Verder wordt er geen rekening gehouden met limieten die bij andere aanbieders gelden voor deze speler.

Het is goed om te zien dat België maatregelen doorvoert om de meest kwetsbare spelers, op het gebied van financiën, te beschermen. Of dit als voorbeeld moet gaan dienen voor Nederland, waar spelers opgeteld bij alle aanbieders limieten kunnen hebben die niet langer over duizenden euro’s per maand gaan, maar eerder tonnen danwel miljoenen, zonder dat daar een check aan te pas komt, valt echter nog te bezien.

Wel betekent dit dat het argument van privacy, waar een centrale database voor de aanbieders vooralsnog in Nederland vooral op afgewezen wordt, wel een mogelijkheid is. En dat biedt perspectief.

 

Recent Posts
Ready for Change podcast