Lancering/presentatie “Lobbyland”
Eerste journalistieke boek over (ook, kansspel-) lobby in Nederland

De kanspellobby is Nederland is, tot spijt van het Centrum van Verantwoord Spelen, lang niet altijd in het belang van de speler/consument. Het wordt, waarcshijnlijk niet zonder reden, ‘het meest belobbyde dossier in Den Haag’ genoemd.

Centrum voor Verantwoord Spelen was aanwezig bij de boekpresentatie op 8 november 2016 in hartje Den Haag, en bij de discussiemiddag in de Rode Hoed, Amsterdam, enkele dagen later.

lobbyland4

In boekhandel Paagman, om de hoek van het Plein en de Tweede Kamer, presenteerden Volkskrant journalisten Ariejan Korteweg en Eline Huisman voor een kleine maar invloedrijke groep genodigden hun boek “Lobbyland”. Hierin beschrijven ze op welke wijze van buiten de politiek wordt gepoogd beleid te beinvloeden, en wat hieraan goed is en wat slecht.

Speciale nadruk is op de kanspellobby rondom Koa, het wetsvoorstel dat online gokken moet reguleren, en waarbij aanzienlijke (veelal financiele) belangen zijn gemoeid.

Het is een erg interessant boek, omdat het tamelijk accuraat beschrijft alle openbare meetings en achter-de-schermen-beleidsbeinvloeding zoals wij die zelf ook ervaren hebben in aanloop naar de behandeling van Koa in de Tweede Kamer, en waar wij zelf ook enige bijdrage aan hebben/hadden.

We zijn blij te zien dat de auteurs, in het boek zelf en ook in de signering van het boek, de inspanningen van het Centrum voor Verantwoord Spelen op correcte wijze benoemen: als constructief, belangrijk, en in het belang van een vergeten groep van de kansspellobby – de speler zelf.

lobbyland6

Recommended Posts