Hoe herken ik gokproblematiek?
Signaleringskaart voor sociale wijkteams
In verslavingsland is iedereen het er wel over eens: gokproblematiek is maar moeilijk te herkennen. Is iemand (vaak) dronken, valt dit op: je ziet of ruikt het. Gebruikt iemand drugs, dan is dit vaak zichtbaar aan gedrag of uiterlijke kenmerken.
Maar bij gokken is het herkennen verre van eenvoudig. Een gokprobleem kan lang verborgen blijven, en wordt vaak pas herkend als de (vaak financiele) problemen iemand boven het hoog zijn gestegen.
Ook bij sociale wijkteams zit gokken niet altijd direct op het netvlies. Heeft iemand problemen, dan wordt niet automatisch aan gokken gedacht. En zelfs al wordt er wel aan gedacht, dan is het niet altijd duidelijk waar je als hulpverlener precies naar moet zoeken, of moet vragen.
Centrum voor Verantwoord Spelen heeft subsidie gehad van het Ministerie van Veiligheid & Justititie om sociale wijkteams te helpen een mogelijk gokprobleem beter te herkennen. Hiervoor zijn flyers gemaakt bestaande uit een signaleringskaart, een beschrijving van risicogroepen, en tips om het gesprek aan te gaan.
Tevens gaat CvVS op bezoek bij sociale wijkteams om ter plaatse in gesprek te gaan met de hulpverleners, om zo hopelijk bij te dragen gokproblematiek in een vroegtijdiger stadium te kunnen detecteren.
Wil je ook dat wij bij jou of je sociale wijkteam langskomen? Of, wil je graag papieren folders ontvangen? Mail dan naar info@centrumvoorverantwoordspelen.nl o.v.v. “Signalering gokproblematiek in sociale wijkteams”.
De complete digitale folder is te downloaden als PDF: a4_folder