Advies

Is gokken voor jou geen spel meer?

Merk je dat je de controle aan het verliezen bent? Of heb je deze misschien al verloren? Brengt gokken je in de problemen? Dan kan het tijd zijn om hulp te zoeken. Dat is namelijk niet zwak of een kwestie van opgeven, maar juist heel krachtig. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

Wanneer je op dit punt beland bent, kun je op verschillende plekken terecht. Kies vooral een manier die bij jou past, waar jij je goed bij voelt.

Tip: je kunt jezelf direct inschrijven voor CRUKS. Daarmee zorg je ervoor dat je zelf niet meer kunt spelen. Zorg er wel voor dat je hiernaast hulp krijgt, omdat er naast de directe aanleiding vaak nog meer speelt.

Jezelf direct inschrijven in CRUKS kan online, met je DigiD en werkt dan onmiddellijk.

gok verstandig

Hier kun je terecht voor hulp

Wij, het Centrum voor Verantwoord Spelen, staan altijd voor je klaar. Wij luisteren naar je, kunnen je handige tips en adviezen geven of je doorverwijzen naar een passende hulpverlener. Ook bij het Loket Kansspel staan ze voor je klaar met een luisterend oor en praktische adviezen.

Past een zelfhulpgroep, waar je anoniem je verhaal kunt doen en contact hebt met lotgenoten en ervaringsdeskundigen, bij je? Dan kun je terecht bij AGOG (Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers).

Daarnaast kun je terecht bij verschillende klinieken in binnen- en buitenland, of op poliklinische basis geholpen worden door hulpverleners. Dit gaat vaak op doorverwijzing vanuit een (huis)arts. In bepaalde gevallen kan het zijn dat de zorgverzekering de kosten hiervoor (deels) vergoed, dan is een doorverwijzing noodzakelijk. Controleer voor de voorwaarden altijd je polis.

Benieuwd of jouw gokgedrag reden tot zorg is?

Gokverslaving & zorg FAQ

1. Wat zijn precies de gevaren van gokken?

Voor een kleine groep mensen is gokken een gevaarlijk spelletje. Het gevaar van gokken is dat je de controle over het spelen verliest. Je wilt zo graag winnen dat je niet meer wilt stoppen. Het meest verslavende aan gokken is misschien nog wel het gevoel als je wint. Zoveel adrenaline die door je lijf gaat is voor sommige mensen een heerlijk gevoel.

Het “voordeel” van gokken is dat het je in een roes kan brengen waardoor je alle ellende even kunt vergeten. Helaas wordt de ellende vaak alleen maar groter. Gokken komt steeds meer centraal te staan in het leven: je denkt de hele dag aan gokken, je gokt, je bent bezig om aan het geld te komen om te gokken, je liegt want je omgeving mag niet weten dat je gokt en te verwaarloost je studie/werk/partner, familie en vrienden. Een mooi filmpje over verslaving is Nugget, dat je hierboven op de pagina vindt.

Signalen die kunnen wijzen op een probleem met gokken zijn:

– Je speelt langer door dan je eigenlijk van plan was.
– Gokken gaat je steeds meer geld kosten.
– Je krijgt opmerkingen van vrienden of bekenden dat je te vaak gokt.
– Je voelt je schuldig over dat je gokt.
– Je neemt je voor nooit meer te gokken, maar toch ga je steeds terug.
– Je krijgt financiële problemen.
– Je denkt steeds meer aan gokken.
– Je liegt steeds vaker over het gokken.
– Je verwaarloost je familie, je vrienden, studie en/of werk.
– Je denkt dat alles weer goed komt als je eerst even die ene klapper maakt.

2. Welke kansspelen zijn potentieel verslavend, en welke juist niet?

Je kunt niet zeggen dat het kansspel potentieel verslavend is. Er is eerder sprake van een speler die in meer of mindere mate gevoelig is voor verslaving. Er wordt echter wel onderscheid gemaakt tussen short-odds en long-odds kansspelen. Bij short-odds kansspelen zie je snel na het plaatsen van je inzet de uitkomst. Voorbeelden hiervan zijn: slotmachines, roulette, black jack ect.

Bij de long-odds kansspelen duurt het langer voordat je weet of je gewonnen of verloren hebt. Denk hierbij aan een loterij.

Short-odds wordt een hoger verslavingsrisico toegekend dan long-odds.

3. Wat zijn de criteria voor gokverslaving?

De criteria voor gokverslaving zijn beschreven in de DSM-5. Dit is een wereldwijd gebruikt boek waarin alle psychiatrische aandoeningen geclassificeerd zijn. De DSM-5 spreekt niet van gokverslaving maar van een gokstoornis (Gambling Disorder).

Als je in een jaar tijd aan vier van de volgende symptomen voldoet kan er sprake zijn van een probleem met gokken:

– Met steeds grotere hoeveelheden moeten gokken om de gewenste opwinding te bereiken.
– Geïrriteerd of onrustig zijn bij minderen of stoppen met gokken.
– Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen of om controle te krijgen over het gokken.
– Geobsedeerd zijn door gokken (veel denken aan gokervaringen, denken aan manieren om aan geld te komen of bedenken of verhinderen van een volgende mogelijkheid om te gokken etc.).
– Vaak gokken bij onlustgevoelens (schrik, angst of depressieve gevoelens).
– Opnieuw gaan gokken om verloren geld weer terug te winnen.
– Liegen over het aantal uren dat je gokt of de hoeveelheid geld die je met gokken verspeeld hebt.
– Door gokken op het spel zetten of verliezen van je relaties, werk of loopbaan.
– Vertrouwen op anderen voor geld of voor het verlichten van schulden die door gokken zijn ontstaan.

De AGOG, Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers, gebruikt de volgende definitie: Iemand is volgens de AGOG gokverslaafd wanneer hij veel speelt, veel geld verliest en zowel zijn eigen leven als dat van mensen in zijn omgeving negatief beïnvloedt en daardoor in grote financiële, maatschappelijke en psychische problemen komt. Bij de AGOG zeggen we dus dat iemand gokverslaafd is wanneer hij te veel tijd en te veel geld aan het gokken besteedt. We maken geen verschil tussen de termen ‘overmatig gokken’, ‘problematisch gokken’, ‘pathologisch gokken’ of gokverslaafd zijn.

4. Vrienden of familie denken vaak dat ik een gokprobleem heb, omdat ik online en/of live veel uren maak met spelen waarbij ik winnend speel – poker, bijvoorbeeld. Hoe kan ik hen geruststellen?

Vaak maakt de omgeving zich niet voor niets zorgen. Je zou ze wellicht eens kunnen vragen wat de reden is dat ze denken dat je een gokprobleem hebt. Misschien zien ze je nooit meer op een feestje, is je gedrag veranderd of zien ze dat je vooral met spelen bezig bent.

Belangrijk is dat ze weten waar je mee bezig bent. Misschien kun je ze eens laten zien hoe het werkt om bijvoorbeeld poker op het internet te spelen? Je kunt ze vertellen wat er nu voor jou zo leuk is aan spelen en hun vragen beantwoorden. Wellicht is het ook fijn als je weer eens wat tijd met hun doorbrengt als je dat te weinig mocht doen?

En als het inderdaad zo is dat je een winnende speler bent (en bij een spel als poker zou dit inderdaad kunnen, mits je heel goed bent – en ook gedisciplineerd) dan zou je je familie en vrienden dit kunnen laten zien met statistieken en grafieken van jouw resultaten door de jaren/maanden heen. Of, ze eens laten meekijken met een online sessie.

5. Waar kan ik heen als ik vrijblijvend wil kijken of testen of mijn gokgedrag in orde is?

Je kunt op internet verschillende zelftesten doen. Hierbij antwoord je in korte tijd een aantal vragen en krijg je direct de uitslag en advies. Goede testen om te kijken of je gokgedrag in orde is zijn:

6. Wat is de rol van de huisarts bij (mogelijke) gokverslaving?

Het is verstandig om met je huisarts te gaan praten als gokken voor je een probleem is geworden. Deze kan je, als behandeling in de verslavingszorg nodig is, een verwijzing geven voor een instelling voor verslavingszorg. Hier kun je kijken waar er een instelling bij jouw in de buurt is.

7. Wat zijn mijn opties als ik een verslavingsprobleem denk te hebben?

De eerste optie is kijken of je met behulp de tips voor verantwoord spelen de controle weer terug kunt krijgen over het spelen. Misschien is het ook verstandig om een tijdje een pauze in te lassen.

Belangrijk is ook dat je er met iemand over praat die dicht bij je staat. Het helpt als je er geen geheim van maakt maar support kunt krijgen van bijvoorbeeld je partner of vriend(in). Je kunt ook vrijblijvend en gratis contact opnemen met het Centrum voor Verantwoord Spelen voor advies of een luisterend oor.

Tips voor Verantwoord Spelen:
– Stel van tevoren een tijdslimiet en hou je er aan.
– Pak je winst.
– Leen nooit geld om mee te spelen.
– Speel nooit met geld dat je niet kunt missen.
– Neem je verlies. Probeer je verlies niet terug te winnen.
– Laat je bankpasje en creditcard thuis.
– Ga niet spelen als je boos, verdrietig of geëmotioneerd bent.
– Speel niet op meerdere kansspelautomaten tegelijk.
– Vind een ander doel voor het geld waarmee je anders zou hebben gespeeld.
– Beloon jezelf voor elke stap in de gewenste richting.
– Speel niet onder invloed van alcohol en drugs.
– Zorg dat je altijd helder kunt denken!

8. Wordt behandeling van gokverslaving in Nederland vergoed – of moet ik zelf voor de kosten opdraaien?

Een behandeling bij een instelling voor verslavingszorg wordt gewoonlijk vergoed door je ziektekostenverzekeraar. Je eigen risico moet je wel betalen. Je hebt altijd een verwijzing van je huisarts nodig. Het is slim om te checken of ook bij jouw zorgverzekeraar een behandeling wordt vergoed en of je wellicht gebruik moet maken van een aangewezen zorgverlener (bijvoorbeeld bij een natura-polis).

9. Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen gokverslaving en verslavingen aan alcohol of drugs?

Er zijn veel overeenkomsten tussen gokverslaving en bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol of drugs. Bij beide speelt dat je de controle verloren bent en afhankelijk bent van het middel of het gokken. Bij gokken spreken we van een gedragsverslaving en bij alcohol en drugs van een middelenverslaving.

Bij gokken is er veel mindere mate sprake van lichamelijke afhankelijkheid hoewel bij stoppen er zeker sprake kan zijn van ontwenningsverschijnselen.

Vaak is er naast de verslaving ook sprake van andere psychiatrische problematiek. Een filmpje met goede uitleg over verslaving: “Hoe werkt een verslaving?

10. Welke mogelijkheden voor vrijwillige uitsluiting heb ik bij landbased aanbieders?

Het amusementscentrum biedt je de mogelijkheid om samen met jou een tijdelijk toegangsverbod af te spreken. Je plaatst jezelf dan op de ‘Witte Lijst’, ook wel vrijwillig toegangsverbod genoemd. Hierop leggen beide partijen de onderlinge afspraak vast dat je voor een periode van 3 of 6 maanden niet meer kunt spelen in dat amusementscentrum. Mocht je in die periode tóch binnenkomen, dan zullen de medewerkers je aan de gemaakte afspraak herinneren. Je kunt dit in het amusementscentrum zelf regelen. Neem wel altijd pasfoto’s mee. Soms kun je je voor meerdere amusementscentra tegelijktijdig uitschrijven. Handig om even te checken en te doen!

Bij Holland Casino kun je ook een bezoekbeperking of een entreeverbod aanvragen. Dat kan in de vestiging zelf of via deze link.

Verder kun je jezelf in laten schrijven voor CRUKS, het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen. Wanneer je dit doet, kun je voor een bepaalde periode (minimaal 6 maanden) of nooit meer, kansspelen spelen in het landbased casino, speelautomatenhallen en online aanbieders met een Nederlandse vergunning.

11. Welke mogelijkheden voor vrijwillige uitsluiting heb ik bij online aanbieders?

Ook bij online aanbieders heb je de mogelijkheid om jezelf uit te sluiten. Je kunt je uitsluiten voor bepaalde tijdstippen, verschillende kansspelen of helemaal. Dit vind je in je account en wordt ook wel een time-out genoemd. Vaak kun je ook je account helemaal sluiten, eventueel zonder dat je deze opnieuw kunt openen. En wanneer je bent ingeschreven in CRUKS, kun je ook online niet meer spelen.

12. Wat kan ik doen als ik door gokken in financiële problemen ben gekomen?

Belangrijk is dat je zorgt dat je niet verder in de problemen gaat komen.

Ga dus niet gokken met het doel geld te winnen om je schulden af te betalen. Dan neem je wel erg veel risico. Zorg er voor dat je een overzicht hebt van je inkomsten, uitgaven en achterstallige rekeningen. Zoek hulp bij het vinden van een oplossing. De website Zelf je schulden regelen van het NIBUD geeft veel goede informatie en tools.

13. Klopt het dat andere mensen (vrienden, familieleden) mij kunnen voordragen voor uitsluiting via CRUKS als ze denken dat ik een verslavingsprobleem heb?

CRUKS biedt ook de mogelijkheid voor onvrijwillige uitsluiting bijvoorbeeld door een aanbieder van kansspelen of een partner/familielid/vriend. Dit kan niet zomaar gedaan worden, een speler wordt altijd gecheckt om te kijken of het voorstel voldoende onderbouwd is.