dossier-sportwedden

Wat is wedden op sport?

Wedden op sport, sportwedden of sportsbetting is een vorm van gokken. Bij sportwedden plaats je een weddenschap – meestal voor geld – op een sportevenement. Dat kan een wedstrijd zijn, een toernooi of bijvoorbeeld een competitie.

Neem als voorbeeld wedden op voetbal: je kunt geld inzetten op de uitkomst van een wedstrijd, of een gebeurtenis in die wedstrijd zoals hoeveel schoten op doel. Je kunt ook inzetten op wie Wereldkampioen voetbal wordt tijdens het WK, of wie seizoenskampioen in de Eredivisie wordt.

Naast voetbal kan er gewed worden op vrijwel elke sport die wereldwijd gespeeld wordt. Hoe groter of populairder een sport, hoe meer weddenschappen er meestal aangeboden worden.

Wedden op andere evenementen, zoals wie de presidentsverkiezingen in de VS of het Songfestival gaat winnen, zijn in Nederland verboden in de Wet Koa.

Een echte sportsbettor zal de discussie aangaan of wedden op sport daadwerkelijk gokken is. Je kunt je namelijk bekwamen in sportwedden, echter hoe goed je ook bent, je zult niet elke weddenschap die je plaatst kunnen winnen. De uitkomst van een wedstrijd, toernooi of competitie is namelijk nooit een gegeven.

In de onderliggende pagina’s gaan we de komende periode dieper in op de volgende onderwerpen:

Deze content wordt verzorgd door Hans van Brunschot, expert op het gebied van wedden op sport.