Wedden op sport is eerst en vooral een hobbymatige activiteit. Het maakt het volgen van wedstrijden interessanter. Naarmate je meer gaat wedden is de belangrijkste wedtip om je bankroll goed te managen.

tips-wedden-op-sport

Wedden op sport met bankroll management

Bankroll management. Wat betekent dat? Bankroll management is een term die ook gebruikt wordt in de pokerwereld.

Een bankroll is het totale bedrag dat je beschikbaar hebt om in te zetten op sportweddenschappen. Het is heel verstandig om dit bedrag op een goede manier te beheren. Spelers die hun bankroll goed beheren kunnen ten eerste langer spelen met het bedrag dat ze ter beschikking hebben, maar vaak verdienen ze ook meer dan spelers zonder goede strategie.

Als je een op wat langere termijn winnende speler wilt zijn, is het heel belangrijk om je geld goed te managen. Ook wanneer je relatief veel weddenschappen wint, maar ongecontroleerd met je winst omgaat, zul je op de langere termijn niet winstgevend kunnen sportwedden.

Tip: Speel nooit alles of niets

Het kan soms verleidelijk zijn om een groot deel van je speelbudget op één weddenschap in te zetten.

Zoals wanneer de odds dusdanig lucratief zijn dat je een grote klapper kunt maken. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat de bookmaker een foutje in de odds-berekening gemaakt heeft of omdat last minute de beste speler van één van beide teams geblesseerd verstek moet laten gaan.

Dan nog is het niet slim om all-in te gaan bij een weddenschap. Een sure bet bestaat immers niet.

Weddenschappen kun je verliezen. Dat hoeft niet beperkt te blijven tot één weddenschap. Soms kun je weddenschap na weddenschap verliezen. Dat hoort bij het wedden op sport en hoewel het natuurlijk heel vervelend is om je bankroll te zien verdampen, is het ook meteen het mooie aan (wedden op) sport: niet alles is te voorspellen.

Het is daarom belangrijk om je geld te spreiden. Ga je all-in en verlies je de weddenschap, zo zeker die ook leek, dan ben je blut. Dat is ontzettend zonde natuurlijk.

Tip: Verdeel je bankroll in units

Het is erg belangrijk om duidelijk voor jezelf vast te stellen volgens welke verdeling je inzet op weddenschappen. Wat je daarbij heel goed kan helpen is het verdelen van je bankroll in units.

Een unit vertegenwoordigt een bepaalde waarde van jouw totale bankroll. Hoe groot die waarde precies is bepaal je zelf. De meeste spelers die succes hebben met sportsbetting kennen een waarde van 0,2% of 0,25% aan een unit toe.

Heb je een budget van € 100 tot je beschikking, dan is elke unit dus 20 of 25 cent waard. Als je met jezelf afspreekt dat je maximaal dat je maximaal 10 units op een weddenschap inzet, dan zet je nooit meer dan €2,50 op een losse weddenschap in.

Wanneer je inzet op lagere odds dan betekent het unit systeem dat je bankroll langzaam maar zeker groeit. Daarmee groeit ook elke inzet en daarmee de winst. Een goede manier om een stabiele winst te maken dus.

Wanneer je op hoge odds speelt, dan betekent dat iets voor je winkansen. Hogere odds staat meestal gelijk aan een kleinere winstkans.

Dan kun je ervoor kiezen om wat minder units op je weddenschap in te zetten. Als je een aantal van dergelijke weddenschappen wint, dan groeit je bankroll en groeit je inzet automatisch mee, als je conform hetzelfde unitsysteem blijft spelen.

Verlies je een weddenschap met hogere odds, dan heeft dat minder impact op je bankroll doordat je conservatief je units ingezet hebt.

Wanneer je op deze manier met je geld omgaat, vang je verloren weddenschappen gemakkelijker op en hoef je niet om de haverklap bij te storten. Dat speelt toch net even lekkerder.

Bovendien houd je op deze manier controle over je inzetten en dus je speelgedrag.

time-out-2

Tip: Speel met een bewezen strategie

Wanneer je voor de lol met sports betting aan de slag gaat, is het verleidelijk om van alles en nog wat te proberen met het plaatsen van je bets en het bepalen van je inleg. Toch zul je hier op de lange(re) termijn geen winst mee behalen. Je hoeft voor wat betreft het spelen volgens een strategie ook het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Er zijn een aantal bewezen sportsbetting strategieën die door vele honderdduizenden sportsbettors omarmd zijn en die je enig houvast geven in het wedden op sport, zodat je niet met een aantal verliesgevende bets je bankroll leeg speelt.

Deze strategieën worden ook wel gebruikt bij het spelen van roulette. Het is altijd goed om te blijven beseffen dat geen enkele strategie 100% winstgevend is, maar het biedt in het geval van sportsbetting wel controle over je inzetten en dus je speelgedrag.

De reeks van Fibonacci

De getallenreeks van de Italiaanse wiskundige Leonardo de Pisa, wiens bijnaam Fibonacci was, is een getallenreeks die bij de juiste inzet (dat is een heel belangrijke voorwaarde) gegarandeerd winst oplevert, ook al verlies je een aantal weddenschappen achter elkaar. Let op: dit geldt voor sportwedden en dus niet voor roulette!

Het begin van de reeks ziet er als volgt uit: 1-1-2-3-5-8-13-21-34-55-89. Het is heel belangrijk dat je je committeert aan deze strategie als je besloten hebt om volgens de reeks van Fibonacci te wedden.

Het principe werkt zo: Na iedere verloren weddenschap zet je volgens de reeks in conform het volgende getal in de reeks. Het is enorm belangrijk dat inzet op odds hoger dan 2.

Stel dat je vier weddenschappen op rij verliest. Als we de reeks van Fibonacci even een op een vertalen naar Euro’s heb je dan €7 verloren. Op je volgende weddenschap plaats je dus een inzet van €5. Wanneer je die weddenschap wint heb je, als je op odds hoger dan 2 gespeeld hebt, meer dan € 10 gewonnen. Al je voorgaande verloren weddenschappen zijn goedgemaakt.

Na het winnen van een weddenschap start je de reeks van voren af aan en is je inzet weer gebaseerd op 1.

Het nadeel van deze strategie is dat je een flinke bankroll tot je beschikking moet hebben. Immers, je kunt een flinke serie weddenschappen op een rij verliezen.

Wanneer je tien weddenschappen op rij verliest, loopt je verlies al op tot €143 én moet je nog €89 tot je beschikking hebben om een nieuwe bet te plaatsen. Dat vraagt dus al een commitment van €232. Dat is dus een belangrijke voorwaarde om volgens de Fibonacci strategie in te zetten.

Poissonvergelijking

Een ander systeem dat geschikt is voor het wedden op sportwedstrijden is de Poissonvergelijking. Toegegeven, het is heel wat werk om deze formule toe te passen, maar je kunt er wel je voordeel mee doen.

Bij de Poissonvergelijking draait alles om het verzamelen van data. Je moet voor een hele competitie de uitslagen van de gespeelde wedstrijden nauwkeurig bijhouden. Deze uitslagen heb je nodig om gemiddelde waarden mee te berekenen. Deze waarden zijn het gemiddeld aantal doelpunten gescoord door thuisspelende ploegen en de doelpunten die uitspelende teams gemiddeld maken.

Die gemiddelde waarden bereken je door het aantal doelpunten gescoord door thuisploegen te delen door het aantal wedstrijden dat gespeeld is. Datzelfde doe je met de doelpunten gescoord door bezoekende clubs. Je hebt nu twee gemiddelde waardes berekend.

Wanneer twee teams tegenover elkaar staan zet je het aantal doelpunten dat die thuisploeg gemiddeld maakt af tegen het competitie gemiddelde. Het getal dat dit oplevert noemen we de aanvallende kracht. Je berekent op dezelfde manier de aanvallende kracht van de tegenstander.

Vervolgens bereken je opnieuw twee getallen, de verdedigende kracht van beide teams. Nu heb je voldoende gegevens om iets over de uitslag van de wedstrijd te vertellen. We vermenigvuldigen de aanvallende kracht van de thuisclub met de verdedigende kracht van het uitspelende team én het competitie gemiddelde.

Het cijfer dat hier uitkomst voorspelt het aantal doelpunten dat de thuisclub in de wedstrijd gaat scoren. Om tot hetzelfde cijfer voor het uitteam te komen vermenigvuldigen we de aanvallende kracht van het uitteam met de verdedigende kracht van de thuisploeg en het competitie gemiddelde.

Je hebt nu twee indicatieve getallen die je van informatie voorzien voor je weddenschap. Honderd procent zeker heb je echter niet. Een vroege rode kaart of een blessure van de veelscorende spits kunnen het wedstrijdbeeld dusdanig beïnvloeden dat de statistieken achterhaald worden.

We hopen je met deze informatie enkele handvatten te geven om met beleid met je gokbudget om te gaan en dat je op basis van onze tips gemakkelijker verantwoord kunt spelen zonder dat het ten koste gaat van je plezier.

Bewust omgaan met je inzetten is belangrijk om sportsbetting leuk te houden. Door aan bankroll management te doen, denk je na over elke inzet. Merk je dat dit toch lastig is of wordt? Doe dan eens een zelftest om te kijken of je je speelgedrag nog onder controle hebt.