valkuilen-sportsbetting

Wedden op sport om de spanning van het kijken naar een voetbal te verhogen is leuk, maar net als alle andere vormen van gokken heeft ook sportsbetting zijn valkuilen. In dit artikel gaan we dieper in op sportsbetting en waar je op moet letten om het leuk te houden.

Sportsbetting, de Engelse term voor wedden op sportwedstrijden, was in Nederland al legaal voordat de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand op 1 oktober 2021 in werking trad. De TOTO had al jaren een uitzonderingspositie en kon al legaal sportweddenschappen aanbieden. Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe wet zijn er wel veel meer wedopties bijgekomen, waaronder het live wedden op sportwedstrijden.

Wat is sportsbetting?

Laten we even in vogelvlucht door de beginselen van sportsbetting heen gaan. Wedden op sport betekent dat je geld inzet op het resultaat van een weddenschap die je afsluit op een sportwedstrijd.

De meest populaire sport om op te wedden is voetbal. Er worden dan ook de meeste weddenschappen op voetbalwedstrijden uitgeschreven. Gemiddeld kun je bij elke voetbalwedstrijd uit een wat bekendere competitie inzetten op meer dan honderd weddenschappen.

Al die weddenschappen maken het erg aanlokkelijk om te wedden op een voetbalwedstrijd. Op zich is daar niets mis mee, mits je je eigen speelgedrag onder controle hebt. Een van de allerbelangrijkste dingen die je moet kunnen als je recreatief wilt wedden op sport is accepteren dat je het geld dat je ingezet hebt op de weddenschap kwijt bent.

Je kunt een weddenschap immers verliezen. Sterker nog, vaker dan dat je wint zul je een weddenschap verliezen.

In het wedden op sport bestaan geen zekerheidjes. Zelfs wanneer een team overduidelijk de favoriet is, kan het een wedstrijd verliezen. Dat is het mooie aan sport, maar als sportsbettor is het wel eens vervelend dat de wedstrijd niet verloopt zoals je voorspeld hebt.

De allerbelangrijkste tip

De allerbelangrijkste tip die we willen geven is dat je enkel en alleen moet spelen op weddenschappen met geld dat je kunt missen. Sportsbetting is te onzeker om geld op in te zetten in de hoop te winnen en tekorten in maandbudget te dichten. Dat gaat niet werken. Dat kunnen we garanderen.

Om op de lange termijn winstgevend op sport te wedden heb je een systeem nodig en heel veel kennis van hoe bookmakers odds opbouwen. Het kost veel geld om deze kennis op te doen. Wed daarom alleen met geld dat je over hebt en waarvan het jammer is als je het verliest, maar geen ramp.

Overige valkuilen

Naast deze algemene maar zeer belangrijke tip willen we in dit artikel stil staan bij vier valkuilen waar je tegenaan kunt lopen als je wedt op sport.

1. Compenseren van verlies

Het is jammer en vervelend als je een weddenschap verliest. Zeker als je hier een wat groter bedrag op in hebt gezet. Dat verlies kan een heel naar gevoel geven en kan een reactie triggeren om het verloren geld terug te willen winnen.

In de meeste gevallen is dit geen goed idee. Omdat je focus ligt op het compenseren van verlies en niet op de winstkansen van de weddenschap, kies je waarschijnlijk voor hogere odds. Hogere odds betekenen dat het minder waarschijnlijk is dat de weddenschappen gewonnen worden.

Je interne kompas kan dit verantwoorden door te wijzen op je verloren weddenschap. Dat was immers ook onwaarschijnlijk.

Een andere mogelijkheid is dat juist opteert om in te zetten op lagere odds omdat die meer zekerheid geven op een winnende weddenschap. Om je verlies toch te kunnen compenseren zet je waarschijnlijk een hoger bedrag in.

Ook dit is onverstandig. Sportwedstrijden bieden geen zekerheid. Als de favoriet in een wedstrijd vanaf de elfde minuut met tien moet spelen omdat de keeper een rode kaart krijgt en even later de sterspeler ook nog geblesseerd uitvalt, heb je een heel andere wedstrijd dan de odds verantwoorden.

Het is echt beter om je verlies te nemen en (even) te stoppen met spelen. Wellicht heb je een andere keer meer geluk.

2. Combineren van wedstrijden

Een andere valkuil is het combineren van weddenschappen op wedstrijden. Wanneer je meerdere wedstrijden met elkaar combineert worden de odds steeds hoger. Dat lijkt heel interessant, maar het is een enorme valkuil.

Wanneer je 10, 11 of 12 wedstrijden met elkaar combineert en odds van 50, 100 of misschien zelfs wel hoger op je scherm ziet staan, is het vanzelfsprekend super verleidelijk om hierop in te zetten.

Nu kun je natuurlijk geluk hebben en winnen, maar veel vaker zul je in de praktijk merken dat de eerste tien wedstrijden uit je rijtje helemaal goed gaan, maar de elfde en/of twaalfde net even anders afloopt dan je bedacht had. Weg odds en, nog veel belangrijker, weg geld.

Onze tip in deze is dan ook om weddenschappen overzichtelijk te houden en je te beperken tot het spelen van twee of hoogstens drie wedstrijden op één wedbriefje.

3. Lukraak inzetten op wedstrijden

Een manier om op de lange(re) termijn gegarandeerd geld te verliezen is lukraak inzetten op wedstrijden zonder voorbereiding. Een paar alinea’s hierboven schreven we dat het hebben een strategie waarmee je wedt echt noodzakelijk is om winstgevend te wedden op sport.

Dat begint al met het voorbereiden van een enkele weddenschap. Je wedt beter geïnformeerd als je het nieuws rondom de ploegen die een wedstrijd spelen volgt. Als je weet wie er van beide ploegen geblesseerd of geschorst zijn, kun je een betere inschatting maken van de winstkansen van de ene of de andere ploeg.

Er is op diverse websites op internet informatie te vinden over wedsystemen. Het is een goed idee om je daar eens in te verdiepen als je de kansen op winnende weddenschappen wilt vergroten.

Een ander belangrijk aspect is dat je niet puur op basis van je emoties of voorkeuren inzet als je gaat wedden op sport. Data, statistieken en berekeningen zijn veel belangrijker bij het bepalen van een wat een winnende weddenschap is.

Professionele sportsbettors zetten vrijwel nooit in op clubs waar ze een bepaalde sympathie voor voelen.

4. Niet weten waar je inzet

Het klinkt als een simpel advies, maar er zijn legio voorbeelden van mensen die verstrikt raakten in eindeloze discussies met illegale casino’s of organisaties van zogenaamde zwarte toto’s. Blijf daar ver van weg en speel je weddenschappen alleen bij bookmakers die een vergunning van de KSA gekregen hebben.

Bij deze partijen kun je er van op aan dat je je winst uitgekeerd krijgt en dat de bookmaker aan de bel trekt als je richting je zelf ingestelde limieten gaat.

We hopen dat je door deze valkuilen te benoemen even bij jezelf checkt of je op de goede manier met sportsbetting bezig bent. Twijfel je daarover? Met de zelftest check je of je je gedrag nog onder controle hebt.