Type spelers

Spelers kunnen worden ingedeeld in verschillende types, afhankelijk van hun gedrag. Herken jij jezelf in één van de types hieronder?

De recreatieve speler

Een recreatieve speler speelt niet alleen om het spel, dit is slechts onderdeel van een avondje uit bijvoorbeeld. Het draait om de gezelligheid, samenzijn met vrienden, entertainment, etc.

Als recreatieve speler heb je controle over het gokken, op het gebied van geld, tijd en gedrag.

De risicospeler

Deze speler speelt meer voor het spel dan wat anders. Een risicospeler ervaart spanning en opwinding wanneer hij/zij speelt en besteedt vaak meer geld en/of tijd dan gepland of verstandig is.

Als risicospeler heb je niet altijd meer controle over het gokken, of je merkt dat je de controle aan het verliezen bent.

De probleemspeler

De probleemspeler speelt om het spelen, de rest is onbelangrijk. Het gokken neemt een centrale rol in het leven in. Het verlangen om te gokken is groot. Er is sprake van geestelijke afhankelijkheid’, iets wat ook wel verslaving genoemd wordt.

Als de probleemspeler niet kan gokken kan hij ook ontwenningsverschijnselen krijgen. In dit filmpje wordt duidelijk hoe het mechanisme van verslaving werkt:

De professionele speler

Deze speler heeft controle over het spel. Hij weet wanneer hij moet stoppen. De professionele speler speelt om geld te verdienen, zoals een pokerspeler.

Een (risico)speler die met een systeem speelt, kan denken dat hij/zij een professionele speler is. Echter, eigenlijk valt er alleen met poker structureel geld te winnen omdat dit een kansspel is waarbij je als speler invloed hebt op de uitkomst. Voor alle andere spellen geldt dat je als speler altijd achterloopt op het huis (het casino) en structureel geld verdienen dus niet mogelijk is.

Type spelers
De professionele pokerspeler

Benieuwd wat voor type speler jij bent?