Verslaving / Zorg

1. Wat zijn precies de gevaren van gokken?

Voor een kleine groep mensen is gokken een gevaarlijk spelletje. Het gevaar van gokken is dat je de controle over het spelen verliest. Je wilt zo graag winnen dat je niet meer wilt stoppen. Het meest verslavende aan gokken is misschien nog wel het gevoel als je wint. Zoveel adrenaline die door je lijf gaat is voor sommige mensen een heerlijk gevoel.

Het “voordeel” van gokken is dat het je in een roes kan brengen waardoor je alle ellende even kunt vergeten. Helaas wordt vaak de ellende alleen maar groter. Gokken komt steeds meer centraal te staan in het leven: Je denkt de hele dag aan gokken, je gokt, je bent bezig om aan het geld te komen om te gokken, je liegt want je omgeving mag niet weten dat je gokt en te verwaarloost je studie/werk/partner, familie en vrienden. Een mooi filmpje over verslaving is Nugget.

Signalen die kunnen wijzen op een probleem met gokken zijn:

– Je speelt langer door dan je eigenlijk van plan was.
– Gokken gaat je steeds meer geld kosten.
– Je krijgt opmerkingen van vrienden of bekenden dat je te vaak gokt.
– Je voelt je schuldig over dat je gokt.
– Je neemt je voor nooit meer te gokken, maar toch ga je steeds terug.
– Je krijgt financiële problemen.
– Je denkt steeds meer aan gokken.
– Je liegt steeds vaker over het gokken.
– Je verwaarloost je familie, je vrienden, studie en/of werk.
– Je denkt dat alles weer goed komt als je eerst even die ene klapper maakt.

2. Welke kansspelen zijn potentieel verslavend, en welke juist niet?

Je kunt niet zeggen dat het kansspel potentieel verslavend is. Er is eerder sprake van een speler die in meer of mindere mate gevoelig is voor verslaving. Er wordt echter wel onderscheid gemaakt tussen short-odds en long-odds kansspelen. Bij short-odds kansspelen zie je snel na het plaatsen van je inzet de uitkomst. Voorbeelden hiervan zijn: slotmachines, roulette, black jack ect. Bij de long-odds kansspelen duurt het langer voordat je weet of je gewonnen of verloren hebt. Denk hierbij aan een loterij. Short-odds wordt een hoger verslavingsrisico toegekend dan long-odds.

3. Wat zijn de criteria voor gokverslaving?

De criteria voor gokverslaving zijn beschreven in de DSM V. Dit is een wereldwijd gebruikt boek waarin alle psychiatrische aandoeningen geclassificeerd zijn. De DSM V spreekt niet van gokverslaving maar van een gokstoornis (Gambling Disorder). Als je in een jaar tijd aan vier van de volgende symptomen voldoet kan er sprake zijn van een probleem met gokken.

– Met steeds grotere hoeveelheden moeten gokken om de gewenste opwinding te bereiken.
– Geïrriteerd of onrustig zijn bij minderen of stoppen met gokken.
– Mislukte pogingen om te minderen of te stoppen of om controle te krijgen over het gokken.
– Geobsedeerd zijn door gokken. (Veel denken aan gokervaringen, denken aan manieren om aan geld te komen of bedenken of verhinderen van een volgende mogelijkheid om te gokken etc.)
– Vaak gokken bij onlustgevoelens. (Schrik, angst of depressieve gevoelens)
– Opnieuw gaan gokken om verloren geld weer terug te winnen.
– Liegen over het aantal uren dat je gokt of de hoeveelheid geld die je met gokken verspeeld hebt.
– Door gokken op het spel zetten of verliezen van je relaties, werk of loopbaan.
– Vertrouwen op anderen voor geld of voor het verlichten van schulden die door gokken zijn ontstaan.

De AGOG, Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers, gebruikt de volgende definitie: Iemand is volgens de AGOG gokverslaafd wanneer hij veel speelt, veel geld verliest en zowel zijn eigen leven als dat van mensen in zijn omgeving negatief beïnvloedt en daardoor in grote financiële, maatschappelijke en psychische problemen komt. Bij de AGOG zeggen we dus dat iemand gokverslaafd is wanneer hij te veel tijd en te veel geld aan het gokken besteedt. We maken geen verschil tussen de termen ‘overmatig gokken’, ‘problematisch gokken’, ‘pathologisch gokken’ of gokverslaafd zijn.

4. Vrienden of familie denken vaak dat ik een gokprobleem heb, omdat ik online en live veel uren maak met spelen waarbij ik winnend speel – poker, bijvoorbeeld. Hoe kan ik hen geruststellen?

Vaak maakt de omgeving zich niet voor niets zorgen. Je zou ze wellicht eens kunnen vragen wat de reden is dat ze denken dat je een gokprobleem hebt. Misschien zien ze je nooit meer op een feestje, is je gedrag veranderd of zien ze dat je vooral met spelen bezig bent. Belangrijk is dat ze weten waar je mee bezig bent. Misschien kun je ze eens laten zien hoe het werkt om bijvoorbeeld poker op het internet te spelen? Je kunt ze vertellen wat er nu voor jou zo leuk is aan spelen en hun vragen beantwoorden. Wellicht is het ook fijn als je weer eens wat tijd met hun doorbrengt als je dat te weinig mocht doen?

En als het inderdaad zo is dat je een winnende speler bent (en bij een spel als poker zou dit inderdaad kunnen, mits je heel goed bent – en ook gedisciplineerd) dan zou je je familie en vrienden dit kunnen laten zien met statistieken en grafieken van jouw resultaten door de jaren/maanden heen. Of, ze eens laten meekijken met een online sessie.

5. Waar kan ik heen als ik vrijblijvend wil kijken of testen of mijn gokgedrag in orde is?

Je kunt op internet verschillende zelftesten doen. Hierbij antwoord je in korte tijd een aantal vragen en krijg je direct de uitslag en advies. Goede testen om te kijken of je gokgedrag in orde is zijn:

6. Wat is de rol van de huisarts bij (mogelijke) gokverslaving?

Het is verstandig om met je huisarts te gaan praten als gokken voor je een probleem is geworden. Deze kan je, als behandeling in de verslavingszorg nodig is, een verwijskaart geven voor een instelling voor verslavingszorg. Hier kun je kijken waar er een instelling bij jouw in de buurt is.

7. Wat zijn mijn opties als ik een verslavingsprobleem denk te hebben?

De eerste optie is kijken of je met behulp de tips voor verantwoord spelen de controle weer terug kunt krijgen over het spelen. Misschien is het ook verstandig om een tijdje een pauze in te lassen. Belangrijk is ook dat je er met iemand over praat die dicht bij je staat. Het helpt als je er geen geheim van maakt maar support kunt krijgen van bijvoorbeeld je partner of vriend(in). Je kunt ook vrijblijvend en gratis contact opnemen met het Centrum voor Verantwoord Spelen voor advies of een luisterend oor.

Tips voor Verantwoord Spelen:
– Stel van tevoren een tijdslimiet en hou je er aan.
– Pak je winst.
– Leen nooit geld om mee te spelen.
– Speel nooit met geld dat je niet kunt missen.
– Neem je verlies. Probeer je verlies niet terug te winnen.
– Laat je bankpasje en creditcard thuis.
– Ga niet spelen als je boos, verdrietig of geëmotioneerd bent.
– Speel niet op meerdere kansspelautomaten tegelijk.
– Vind een ander doel voor het geld waarmee je anders zou hebben gespeeld.
– Beloon jezelf voor elke stap in de gewenste richting.
– Speel niet onder invloed van alcohol en drugs.
– Zorg dat je altijd helder kunt denken!

8. Wordt behandeling van gokverslaving in Nederland vergoed – of moet ik zelf voor de kosten opdraaien?

Een behandeling bij een instelling voor verslavingszorg wordt gewoonlijk vergoed door je ziektekostenverzekeraar. Je eigen risico moet je wel betalen. Je hebt altijd een verwijskaart van je huisarts nodig. Het is slim om te checken of ook bij jouw zorgverzekeraar een behandeling wordt vergoed.

9. Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen gokverslaving en verslavingen aan alcohol of drugs?

Er zijn veel overeenkomsten tussen gokverslaving en bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol of drugs. Bij beide speelt dat je de controle verloren bent en afhankelijk bent van het middel of het gokken. Bij gokken spreken we van een gedragsverslaving en bij alcohol en drugs van een middelenverslaving. Bij gokken is er veel mindere mate sprake van lichamelijke afhankelijkheid hoewel bij stoppen er zeker sprake kan zijn van ontwenningsverschijnselen.

Vaak is er naast de verslaving ook sprake van andere psychiatrische problematiek. Een filmpje met goede uitleg over verslaving: “Hoe werkt een verslaving?

10. Welke mogelijkheden voor vrijwillige uitsluiting heb ik bij landbased aanbieders?

Het amusementscentrum biedt je de mogelijkheid om samen met jou een tijdelijk toegangsverbod af te spreken. Je plaatst jezelf dan op de ‘Witte Lijst’, ook wel vrijwillig toegangsverbod genoemd. Hierop leggen beide partijen de onderlinge afspraak vast dat je voor een periode van 3 of 6 maanden niet meer kunt spelen in dat amusementscentrum. Mocht je in die periode tóch binnenkomen, dan zullen de medewerkers je aan de gemaakte afspraak herinneren. Je kunt dit in het amusementscentrum zelf regelen. Neem wel altijd pasfoto’s mee. Soms kun je je voor meerdere amusementscentra tegelijktijdig uitschrijven. Handig om even te checken en te doen!

Bij Holland Casino kun je ook een bezoekbeperking of een entreeverbod aanvragen. Dat kan in de vestiging zelf of via deze link.

11. Welke mogelijkheden voor vrijwillige uitsluiting heb ik bij online aanbieders?

Ook bij online aanbieders heb je de mogelijkheid om jezelf uit te sluiten. Je kunt je uitsluiten voor bepaalde tijdstippen, verschillende kansspelen of helemaal.

De meeste aanbieders hebben een responsible gaming pagina op hun website:
Unibet
Pokerstars
Betfair
Bettson

12. Wat is het verschil tussen short odd en long odd kansspelen?

Bij short-odds kansspelen zie je snel na het plaatsen van je inzet de uitkomst. Voorbeelden hiervan zijn: slotmachines, roulette, black jack etc. Bij de long-odds kansspelen duurt het langer voordat je weet of je gewonnen of verloren hebt. Denk hierbij aan een loterij. Short-odds wordt een hoger verslavingsrisico toegekend dan long-odds.

13. Wat kan ik doen als ik door gokken in financiële problemen ben gekomen?

Belangrijk is dat je zorgt dat je niet verder in de problemen gaat komen. Ga dus niet gokken met het doel geld te winnen om je schulden af te betalen. Dan neem je wel erg veel risico. Zorg er voor dat je een overzicht hebt van je inkomsten, uitgaven en achterstallige rekeningen. Zoek hulp bij het vinden van een oplossing. De website Zelf je schulden regelen van het NIBUD geeft veel goede informatie en tools.

14. Klopt het dat andere mensen (vrienden, familieleden) mij kunnen voordragen voor uitsluiting via CRUKS als ze denken dat ik een verslavingsprobleem heb?

Het klopt dat er vergaande plannen zijn om het Centraal Register Uitsluitingen Kansspelen op te richten. Dit is een centrale database beheerd door deKansspelautoriteit waarin iedereen die niet meer wil gokken zich kan registreren. Je kunt dan nergens meer legaal deelnemen aan kansspelen, niet online maar ook niet landbased. Het biedt ook de mogelijkheid voor onvrijwillige uitsluiting bijvoorbeeld door een aanbieder van kansspelen of een partner/familielid/vriend. Dit voorstel moet nog door de tweede en eerste kamer in een debat besproken worden. Dat debat gaat naar verwachting plaatsvinden medio 2016.

Tips voor verantwoord spelen

1. Wat is verantwoord spelen?

Verantwoord spelen is: zorgen dat het spel een spelletje blijft; zorgen dat de leuke kanten van gokken de overhand houden boven de eventueel mindere kanten; op een zodanige wijze omgaan met het spel dat je emoties goed in de hand kunt houden, de kans minimaliseren dat je in de problemen raakt op financieel gebied, en door je beslissingen zorgen dat gokken een natuurlijke plaats inneemt in je leven, zonder noemenswaardige schade aan zaken als relaties of werk.

2. Valt ‘winst pakken’ onder verantwoord spelen?

Ja. Bij de meeste gokspelen lig je achter op het huis, en dit betekent dat hoe langer je speelt, des te groter je verliezen gewoonlijk kunnen zijn. Als winst maken op een avond voor jou een belangrijke graadmeter is van het plezier dat je aan die avond beleeft, kan het verstandig zijn om bij een leuke winst niet verder door te spelen maar te stoppen en met een plezierig gevoel naar huis te gaan.

3. Is er een overzicht/lijst met eenvoudige tips voor verantwoord spelen?

Jazeker. Die lijst is hier beschikbaar.

4. Als ik verlies in een casino, ga ik vaak om hogere inzetten spelen om zo mijn verlies weer goed te maken – en meestal lukt dat mij ook. Waarom wordt dit dan toch gezien als niet verantwoord?

Omdat je met dit systeem een patroon opbouwt van inderdaad best vaak je relatief beperkte verliezen goedmaken, gecombineerd met zo nu en dan enkele gigantisch grote verliezen. Je moet je bedenken dat verlies of winst op één avond eigenlijk niet heel relevant is; het gaat om je verlies of winst over een zeer lange periode. Beter 10 avonden steeds €200 verliezen en je ‘verlies nemen’, dan 9 keer die €200 verlies goedmaken tot quitte of een kleine winst, om dan op avond 10 die €200 verlies te laten oplopen tot pakweg €4000 of zelfs meer. Belangrijk te beseffen is dat ongeacht of je voor of achter staat op een avond, iedere weddenschap of inzet die je plaatst met een negatieve verwachtingswaarde / waarbij je achter ligt, uiteindelijk zal leiden tot verlies – ongeacht of je met jouw systeem 1, 2 of zelfs 10 sessies op rij je verlies weet goed te maken. Na verloop van weken, maanden of jaren zul je altijd de rekening krijgen van onverstandige of dure inzetten, en zullen je resultaten steeds meer in lijn zijn met het aantal, de hoogte, en de verliesgevendheid van jouw inzetten.

5. Waarom wordt teruggaan in limieten gezien als verstandig als het tegen zit?

Omdat spelers die op verlies staan gewoonlijk slechtere beslissingen nemen: veelal emotioneel i.p.v. rationeel, of te zeer gericht op het willen terughalen van verliezen. (Wat gewoonlijk leidt tot nog grotere verliezen.) Specifiek bij poker is er nog een aanvullend argument: op lagere limieten is de kwaliteit van de opponenten gewoonlijk lager, en dus de kans op winst / op spelen met een edge groter.

6. Ik drink regelmatig als ik gok, en soms gebruik ik ook wel eens coke. Dit helpt mij gefocust te blijven. Waarom worden dank of drugs in combinatie met gokken dan toch altijd afgeraden?

Omdat dit gewoonlijk de kwaliteit van beslissingen negatief beïnvloedt. Het zou kunnen leiden tot minder goed onderbouwde beslissingen, bijvoorbeeld minder scherpte of focus (te veel drank) of juist te veel scherpte die zorgt voor onverstandige beslissingen (cocaïne).

7. Gelden de tips voor verantwoord spelen ook altijd voor games waarbij je een edge hebt?

In veel mindere mate. Tips als ‘je winst pakken’ of ‘niet te lang doorspelen’ gaan uit van de premisse dat voor iedere inzet die je doet je een negatieve winstverwachting hebt. Maar als je voor ligt ten opzichte van je tegenstanders of (gebeurt niet vaak) ten opzichte van het huis, dan zit er juist waarde in veel uren maken, lange sessies etc. Let wel: van een edge is bij gokken slechts zelden sprake, en om bij behendigheidsspelen een edge te hebben is gewoonlijk erg veel oefening en/of studie vereist.

8. Welke veiligheidsmogelijkheden zijn er specifiek voor internet?

Als je Google Chrome gebruikt en je wilt de tijd beter in de gaten kunnen houden, dan kun je de gratis app ‘Stay Focused‘ installeren. Wil je bepaalde webpagina’s blokkeren in Chrome, installeer dan de ‘site block’ app. Wanneer je voelt dat je echt geen controle meer hebt over je gokgedrag, dan kun je ‘GamBlock‘ installeren. Dit programma zorgt ervoor dat je zeker geen toegang meer kunt krijgen tot gokwebsites op je persoonlijke computer.

Vragen over het Centrum voor Verantwoord Spelen

1. Wat is het Centrum voor Verantwoord Spelen? 

De missie van het Centrum voor Verantwoord Spelen is een structurele en constructieve bijdrage leveren aan een verantwoord, veilig en attractief kansspelaanbod in Nederland.  Wij werken reeds jaren samen met verschillende stakeholders, waaronder aanbieders van kansspelen, om onze doelen te bereiken. Gedurende de afgelopen jaren hebben wij ons intensief beziggehouden met regel- en wetgeving, het lokale en landelijke politieke beleid. Dit blijven we onverminderd doen. Ons motto: “Je moet daar zijn waar de speler is!”

Het voorkomen van kansspelproblematiek, door de juiste uitvoering van een goed preventiebeleid, is een van onze expertises. Onze afdeling Consultancy ondersteund en adviseert aanbieders in het gehele proces zodat zij voldoen, en blijven voldoen, aan hun wettelijke zorgplicht.

Wij hebben in november 2019 de Casino Academy opgericht. Wij bieden een breed en samenhangend opleidings- en trainersaanbod voor casino’s.

Onze afdeling Support staat klaar voor spelers en hun naasten. Zij kunnen gratis en anoniem bij ons terecht voor advies en hulp. Dit kan via telefoon, whatsapp of mail. Altijd binnen 24 uur een reactie.

Wij bieden de unieke mogelijkheid om een op maat gemaakt pakket van diensten samen te stellen tegen een scherpe prijs. De unieke combinatie van Consultancy, de Casino Academy en Support is uniek in Nederland!

 

2. Wat kan ik als speler verwachten van het Centrum voor Verantwoord Spelen – en wat niet?

Een zinnetje die je vaak ziet terugkomen is deze: “Wij willen kennis, ervaring en krachten bundelen in het belang van de speler.” Dit betekent hulp voor de speler in de breedste zin. In politiek opzicht, door het belang van spoedige regulering van online kansspelen te benadrukken, met het belangrijke doel van betere consumentenbescherming dat daarbij hoort. Maar zeker ook op het gebied van laagdrempelige, gratis en desgewenst anonieme hulpverlening. Iedere speler kan via diverse kanalen bij ons terecht voor de meest simpele verantwoord spelen tips, voor advies over hoe om te gaan met specifieke problemen, of voor toeleiding naar / motivering voor passende zorg. Wij handelen hierbij altijd vanuit het belang van de speler, doen niets zonder toestemming van de speler, en hebben als belangrijk einddoel dat de speler de regie over zijn eigen speelgedrag houdt.

 

 

Financieel: veiligheid, verliezen, vergoedingen

1. Hoe veilig is mijn geld bij een online aanbieder?

Relatief veilig bij online aanbieders die in veel landen al een licentie hebben en/of beursgenoteerd zijn. Zij hebben gewoonlijk in hun voorwaarden opgenomen dat alle spelersgelden op een aparte rekening staan en niet mogen worden gebruikt voor de operationele beleidsvoering. Zo blijven deze spelersgelden ook beschikbaar als het bedrijf financieel iets minder zou gaan. Echter, er zijn ook aanbieders waar deze scheiding van gelden niet bestaat, en dit zijn het type aanbieders waar het gevaar van een ‘bankrun’ aanwezig is bij geruchten of feiten over liquiditeitsproblemen. In dat geval zou de speler zijn geld kwijt kunnen zijn. Omdat online gokken nog steeds illegaal is, is de bescherming vanuit de staat bij online gokken niet zoals bij de meeste banken, waarbij tegoeden tot 100.000 gewoonlijk zijn gegarandeerd. Spelersgelden zijn pas ‘echt’ veilig bij legale aanbieders binnen het gereguleerde aanbod. Alhoewel ook dan gekeken zal worden of de speler voldoende veiligheidsmaatregelen in acht genomen (in geval van geld dat is gestolen), en ook in de praktijk zal moeten blijken of de overheid wel echt volledig borg wil staan voor iets wat bij een gereguleerde online aanbieder is misgegaan. Maar grosso modo zal regulering goed zijn voor het vergroten van de veiligheid.

2. Kan ik een online aanbieder verantwoordelijk stellen voor mijn verliezen?

En een landbased aanbieder? Die poging kan gewaagd worden, maar via rechterlijke weg is de kans op succes tamelijk gering. Als de aanbieder kan laten zien in voldoende mate aan zijn zorgplicht te hebben voldaan, is de kous gewoonlijk af, en wordt de eigen verantwoordelijkheid van de speler gezien als criterium.

3. Wat kan ik doen als ik door gokken in financiële problemen ben gekomen?

Je kunt contact opnemen bij een low-entry hub als het Centrum voor Verantwoord Spelen om te kijken naar je mogelijkheden. Dit Centrum leidt ook toe naar verslavingszorg, althans indien de speler aangeeft hieraan behoefte te hebben. Bij financiële problemen is goede schuldhulpverlening essentieel, al is die (wat ons betreft helaas) lang niet altijd een integraal onderdeel van de behandeling van gokproblematiek.

4. Wordt behandeling van gokverslaving in Nederland vergoed – of moet ik zelf voor de kosten opdraaien?

Een behandeling bij een instelling voor verslavingszorg wordt vergoed door je ziektekostenverzekeraar. Je eigen risico moet je wel betalen. Je hebt altijd een verwijskaart van je huisarts nodig.

Winstkansen / Edge / Geluk & vaardigheid

1. Zijn er roulette-systemen die werken?

Het korte antwoord: Nee. Veel systemen met een soort van verdubbeling van je inzet tot het moment dat je wint (waarna je weer teruggaat naar een kleine inzet) hebben een patroon van heel veel kleine winstjes, en dan enkele heel grote verliezen. Doordat casino’s maximale inzetten hebben (en zelfs als dat niet zo zou zijn, jij als speler waarschijnlijk niet de beschikking hebt over onbeperkte middelen), komt onherroepelijk het moment dat je een keer niet meer de verdubbeling van je vorige inzet kunt maken. Kern van roulette is dat iedere inzet die je plaatst een negatieve winstverwachting hebt, en daardoor lig je, met welk systeem je ook speelt, altijd achter op het huis. Wel kun je door systemen je kansen op een winnende sessie vergroten, maar dat is altijd kunstmatig, bijvoorbeeld door snel te stoppen als je voor ligt. Dit soort tactieken zorgen op lange termijn voor veel avondjes met relatief kleine winst, en enkele avonden met zodanig grote verliezen dat je per saldo toch nog in het rood staat.

2. Als een paar keer op rij rood is gevallen, is de kans dan groter of juist kleiner dat de volgende keer zwart valt?

Die kans is volstrekt identiek. Iedere draai aan de roulette is volstrekt onafhankelijk van de vorige. Zoals dit in casinotermen wel eens wordt genoemd: “het roulettewheel heeft geen geheugen”. Dat je in casino’s toch overzichten krijgt van alle laatste nummers en zelfs boekjes om alles bij te houden, past bij het doel van het casino om de gast het gevoel te geven dat hij invloed heeft op de uitkomst – terwijl in werkelijkheid deze invloed er niet is.

3. Bij welke spelen is het mogelijk op lange termijn winnend te kunnen spelen?

Bij poker (als je significant beter bent dan je opponenten), en bij sportweddenschappen (als je de winstkansen structureel beter inschat dan de bookie of eventueel je tegenstander). Bij blackjack alleen bij spelen met weinig decks of als cardcounter. Soms ook op speelautomaten (als je in staat bent goed te berekenen wanneer een machine ‘positief staat’, en door bijv. een hoge jackpot je voor kunt liggen op de automaat.) In het algemeen geldt: spelen tegen het huis zijn zelden of nooit te winnen.

4. Kan ik ergens zien of vergelijken wat het uitbetaalpercentage is van spelautomaten?

Dit is zeer belangrijke informatie voor de speler – maar deze informatie lijkt nochtans niet heel gemakkelijk beschikbaar. Zowel voor live als online hebben we nog nergens een goed overzicht van deze informatie gevonden, niet voor live en ook niet voor online. We zullen het goed navragen, en als we een overzicht hebben, plaatse wij dit hier. Overigens is er discussie of deze gegevens door aanbieders standaard aan spelers zouden moeten worden aangeboden; vanuit spelersperspectief lijkt dit zeer wenselijk t.b.v. goede vergelijking van winstkansen.

5. Ik heb als tip gehoord dat ‘als het niet je avond is, dat je dan maar beter kunt stoppen’. Klopt dat?

Het klinkt als een goede, slimme tip – maar feitelijk is het onzin. In geval van een vrijwel puur geluksspel als roulette is elke draai onafhankelijk van de vorige. Of je nu 500 euro achterstaat of 500 euro voor staat zegt niets over je winstkansen voor de volgende draai. Bij spelen waarbij vaardigheid/kunde een rol speelt, bijv. poker, ligt het net iets anders – daar is het van belang te allen tijde je beste spel te spelen. Zou je hiertoe minder in staat zijn omdat het tot nu toe zo heeft tegen gezeten, dan is stoppen inderdaad verstandiger. Maar dat is dan niet omdat het tot nu toe heeft tegengezeten, maar omdat je in een zodanige mentale staat bent dat je toekomstige beslissingen waarschijnlijk niet optimaal zullen zijn. In de kern moet je als gokker danwel behendigheidsspeler eigenlijk altijd kijken naar die ene, belangrijke factor: heeft mijn toekomstige beslissing, het eerstkomende potje of de eerstkomende draai, op lange termijn een positieve winstverwachting of niet? Daarbij speelt het eigenlijk geen rol of je tot op dat moment geluk hebt gehad, of juist niet. “It’s all one session”. Wat wel klopt is dat bij de meeste gokspelen er waarde in zit je sessies zo kort mogelijk te houden. Immers, hoe minder inzetten je doet, en hoe lagere inzetten je doet, des te kleiner zullen op lange termijn je verliezen zijn.

6. Van poker wordt vaak gezegd dat het een behendigheidsspel zou zijn. Maar is dat wel zo – op lange termijn krijgt toch iedereen dezelfde hoeveelheid goede en slechte kaarten?

Dat is waar – maar het verschil is wat je ermee doet. Een extreem voorbeeld is dat je de best mogelijke hand, de nuts op de river, zou folden. Of dat je op de river zou callen met een hand die zo zwak is dat hij nog niet eens een bluf kan verslaan. Deze wat gechargeerde voorbeelden geven weer dat het de kwaliteit van je beslissingen is die je uiteindelijke resultaat bepaalt. Het maximaliseren dus van je winsten als je een goede kaart hebt, het herkennen van goede spots om succesvol te bluffen of semi-bluffen, en het minimaliseren/beperken van verliezen in situaties waar het duidelijk is dat jouw goede kaart wel verslagen moet zijn.

7. Welke percentages kun je voor of achter liggen bij spelen als roulette, blackjack of poker?

Bij roulette 2.7% achterstand; voorliggen op het huis is bij dit spel niet mogelijk. Bij blackjack hangt het af van de kwaliteit van je spel: met optimale strategie lig je meestal net iets achter op het huis, maar bij suboptimale strategie kan je nog veel verder achterliggen op het huis dan bij roulette. Voorliggen bij blackjack kan alleen via cardcounting en/of het spelen met weinig decks kaarten, en zelfs dan is de eventuele voorspong op het huis gering. Met poker is het moeilijk te zeggen. Dit hangt af van de kwaliteit van jouw spel ten opzichte van die van je opponenten, en ook van de hoogte van de rake of fee dat de aanbieder inhoudt van iedere pot danwel ieder toernooi. Hoe hoger de kosten, en hoe hoger de kwaliteit van de oppositie in relatie tot jouw eigen spelkwaliteit, des te kleiner de kans dat er überhaupt sprake is van edge. Pokerspelers analyseren hun edge gewoonlijk aan de hand van ROI (return on investment; veelal een schatting danwel een percentage op basis van tot nu toe behaalde resultaten). Zeer talentrijke, geoefende en getrainde spelers kunnen een ruime edge hebben. Echter deze lange-termijn edge verkrijgen is verre van eenvoudig, en een enkel mooi resultaat is zeker niet hetzelfde als het hebben van edge.

8. Zijn play-money games een goede oefening voor real-money games?

Bij echte kansspelen: op zich wel. Je kunt hier de regels en gebruiken van het spel leren zonder dat het je iets kost. Wel van belang hierbij is of de aanbieder bij zijn play-money games de speler niet stiekem betere winstkansen geeft dan in real-money games. Sommige aanbieders doen dit om spelers zo te lokken richting de real-money games, waarbij jij als speler dan voor de onplezierige verrassing kan komen te staan dat je nu ineens veel minder vaak wint, en juist op lange termijn dik in de min staat. Bij games waarbij skill een rol speelt, en waarbij gespeeld wordt tegen opponenten i.p.v. tegen het huis, is er een belangrijk nadeel aan deze oefening, namelijk dat bij play-money je opponenten niet serieus zullen spelen. Hierdoor is bij play money heel makkelijk te winnen en denk je al snel klaar te zijn voor het echte werk, om vervolgens te ontdekken dat bij real-money games de tegenstanders ineens veel en veel beter spelen – mogelijk, veel beter dan jij.

9. Gelden de tips voor verantwoord spelen ook altijd voor games waarbij je een edge hebt?

In veel mindere mate. Tips als ‘je winst pakken’ of ‘niet te lang doorspelen’ gaan uit van de premisse dat voor iedere inzet die je doet je een negatieve winstverwachting hebt. Maar als je voor ligt ten opzichte van je tegenstanders of (gebeurt niet vaak) ten opzichte van het huis, dan zit er juist waarde in veel uren maken, lange sessies etc. Let wel: van een edge is bij gokken slechts zelden sprake, en om bij behendigheidsspelen een edge te hebben is gewoonlijk erg veel oefening en/of studie vereist.

Informatie over spelen: poker, loterijen, sportweddenschappen, speelautomaten etc.

1. Welke percentages kun je voor of achter liggen bij spelen als roulette, blackjack of poker?

Bij roulette is er voordeel voor de bank, wat gegarandeerd wordt doordat er (in het geval van Franse roulette) 37 mogelijkheden zijn (de getallen 1 t/m 36 plus de zero (nul)), terwijl er wordt uitbetaald alsof er maar 36 vakjes zijn. Het voordeel voor de bank bedraagt dus 1/37 deel = 2,7 procent van de gehele inzet per draai. Het is 1,35 procent bij “enkelvoudige kansen” (rood/zwart, even/oneven of hoog of laag). Dan geldt namelijk de regel bij het uitkomen van de zero dat het verschil gedeeld wordt (partager) en de speler de helft van zijn inzet terug krijgt. Kortom: bij roulette met 1 zero tussen 1.35 en 2.7% achterstand, bij roulette met 2 zero’s tussen 2.7 en 5.4% achterstand. Bij blackjack is het voor- of achterliggen minder eenduidig. Met 1 deck kaarten kun je als speler een edge hebben door te spelen met optimale strategie, maar zoals het in het casino wordt gespeeld met meerdere decks is het voordeel meestal bij het casino tenzij je een ‘card counter’ zou zijn. (En die worden meestal geweerd uit casino’s.) Dit voordeel voor het huis kan zelfs ruimschoots meer zijn dan bij roulette wanneer een speler niet-optimale strategie speelt. Bij poker speel je als spelers tegen elkaar, niet tegen het huis dus. Als je betere strategie hebt dan je opponenten, kun je op lange termijn winnend spelen. Echter, altijd met een korte termijn geluksfactor, en bovendien moet je edge over andere spelers zodanig groot zijn dat je ook nog het percentage dat het casino afroomt kunt overkomen.

2. Welke mogelijkheden zijn er om, landbased danwel online, poker te spelen?

Online zijn er diverse sites met 24/7 poker in allerlei varianten. Officieel is online poker echter nog niet legaal, al zal dat door KOA hoogstwaarschijnlijk spoedig veranderen. Wel legaal zijn het spelen van poker in de landbased Holland Casino’s. Goedkopere opties zijn spelen in de kroeg, bij cafés of gewoon thuis met vrienden. Thuis met vrienden is sowieso legaal, bij spelen in cafés of in de kroeg hangt dit af van de hoogte van de inzetten en het al dan niet bedrijfsmatige karakter / winstoogmerk van de aanbieder.

3. Waarin verschilt poker precies van andere kansspelen?

Er zijn veel verschillen. Belangrijkste: bij poker speel je als spelers tegen elkaar, niet tegen het huis dus. Als je betere strategie hebt dan je opponenten, kun je op lange termijn winnend spelen, en dat is bij de meeste andere kansspelen niet het geval. Om deze redenen wordt poker ook vaak gezien als een behendigheidsspel, al is dit wettelijk gezien in Nederland nog niet zo.

4. Van poker wordt vaak gezegd dat het een behendigheidsspel zou zijn. Maar is dat wel zo – op lange termijn krijgt toch iedereen dezelfde hoeveelheid goede en slechte kaarten?

Dat klopt – maar het verschil zit erin wat je als speler met die kaarten doet. Ten opzichte van slechtere spelers zijn goede spelers vaak in staat: beter de tegenstander in te schatten, percentages beter te kennen, beter de tegenstander te misleiden, meer te winnen met goede kaarten, minder te verliezen met slechte kaarten, en nog heel veel andere zaken. Een pokerterm die hierbij belangrijk is: goede spelers weten vaak beter dan slechte spelers ‘waar ze staan in een hand’, en zijn hierdoor in staat betere keuzes te maken. Bijvoorbeeld, het durven folden van een redelijk goede kaart als je goed hebt ingeschat dat de tegenstander waarschijnlijk sterker is, of het durven maken van een bluf als je vermoedt dat de tegenstander succesvol uit te pot kan worden gebluft.

5. Welke mogelijkheden zijn er om, landbased danwel online, speelautomaten te spelen?

Je kunt spelen bij Holland Casino of een amusementscentrum. Ook kun je in een kroeg op een speelautomaat spelen. Deze automaten zijn speciaal voor de horeca ontwikkeld. Je kunt minder geld inzetten en de automaten zijn ook minder geavanceerd dus minder mogelijkheden. Deze automaten worden ook wel Nijpelskasten genoemd naar de politicus Ed Nijpels die deze wijziging in 1995 doorgevoerd heeft.

6. Kan ik ergens zien of vergelijken wat het uitbetaalpercentage is van spelautomaten?

Dit is zeer belangrijke informatie voor de speler – maar deze informatie lijkt nochtans niet heel gemakkelijk beschikbaar. Zowel voor live als online hebben we nog nergens een goed overzicht van deze informatie gevonden, niet voor live en ook niet voor online. We zullen het goed navragen, en als we een overzicht hebben, plaatse wij dit hier. Overigens is er discussie of deze gegevens door aanbieders standaard aan spelers zouden moeten worden aangeboden; vanuit spelersperspectief lijkt dit zeer wenselijk t.b.v. goede vergelijking van winstkansen.

7. Is het bij speelautomaten slim om meerdere lijnen te spelen? Vergroot ik daarmee mijn winstkans?

Gewoonlijk niet. Meestal blijft de verhouding exact hetzelfde bijv. i.p.v. 1 lijn van €0.10 speel je nu 8 lijnen van €0.10, in beide gevallen met exact dezelfde winkans. En omdat je bij speelautomaten gewoonlijk een negatieve winstverwachting heeft / achter ligt op het huis, betekent het spelen van meerdere lijnen volgens het bovenstaande voorbeeld gewoonlijk dat je nu op lange termijn 8x zo veel zult verliezen. Er is wel een belangrijke uitzondering hierbij: (online) casino’s of automatenhallen met een jackpot hebben vaak een vereiste dat een speler meerdere lijnen moet spelen, of meer dan de minimuminzet, om in aanmerking te komen voor de jackpot. In deze gevallen zou door meerdere lijnen spelen de achterstand op het huis in procentuele zin kunnen verminderen, dit door de kleine kans op die ene klapper die je anders niet zou hebben. Hoewel met minder procentuele achterstand zal de speler door zijn hogere inzetten / meerdere lijnen vaak alsnog meer verliesverwachting hebben per draai dan hij daarvoor had met zijn ene lijn.

8. Welke mogelijkheden zijn er om, landbased danwel online, sportweddenschappen te spelen?

Landbased en online is Toto eigenlijk de enige legale mogelijkheid. Alle andere aanbieders hebben op dit moment nog geen licentie, en zijn strikt volgens de letter van de wet dus illegaal.

9. Zijn er roulette-systemen die werken?

Het korte antwoord: Nee. Veel systemen met een soort van verdubbeling van je inzet tot het moment dat je wint (waarna je weer teruggaat naar een kleine inzet) hebben een patroon van heel veel kleine winstjes, en dan enkele heel grote verliezen. Doordat casino’s maximale inzetten hebben (en zelfs als dat niet zo zou zijn, jij als speler waarschijnlijk niet de beschikking hebt over onbeperkte middelen), komt onherroepelijk het moment dat je een keer niet meer de verdubbeling van je vorige inzet kunt maken. Kern van roulette is dat iedere inzet die je plaatst een negatieve winstverwachting hebt, en daardoor lig je, met welk systeem je ook speelt, altijd achter op het huis. Wel kun je door systemen je kansen op een winnende sessie vergroten, maar dat is altijd kunstmatig, bijvoorbeeld door snel te stoppen als je voor ligt. Dit soort tactieken zorgen op lange termijn voor veel avondjes met relatief kleine winst, en enkele avonden met zodanig grote verliezen dat je per saldo toch nog in het rood staat.

10. Als een paar keer op rij rood is gevallen, is de kans dan groter of juist kleiner dat de volgende keer zwart valt?

Die kans is volstrekt identiek. Iedere draai aan de roulette is volstrekt onafhankelijk van de vorige. Zoals dit in casinotermen wel eens wordt genoemd: “het roulettewheel heeft geen geheugen”. Dat je in casino’s toch overzichten krijgt van alle laatste nummers en zelfs boekjes om alles bij te houden, past bij het doel van het casino om de gast het gevoel te geven dat hij invloed heeft op de uitkomst – terwijl in werkelijkheid deze invloed er niet is.

11. Waarom worden blackjack spelers soms de toegang tot een casino ontzegd?

In de meeste gevallen betreft het card counters: spelers die tellen welke kaarten al uit het spel zijn, en op basis daarvan hun beslissingen aanpassen. Dit zou kunnen betekenen dat het casino hierdoor achter ligt tegen de speler, en op lange termijn de speler wint van het casino. Hoewel deze tactiek geen valsspelen is maar gewoon gebruikmaken door de speler van een optimale strategie, is het gevolg vaak dat het casino een speler de toegang ontzegt. Online speelt dit alleen in het niet heel waarschijnlijke geval dat een blackjackspeler m.b.v. optimale strategie en eventuele software in staat zou zijn de aanbieder te kunnen kloppen. Card counting bij online spel levert geen voordeel op door gebruik van random card generators / iedere hand reshufflen van het virtuele deck.

12. Maakt het verschil of je blackjack speelt met één slof of met meerdere sloffen?

Ja. Met één slof is het gemakkelijker voor de speler om een edge te halen ten opzichte van het casino, ‘voor te liggen op het spel’, zoals dit ook wel wordt genoemd. Immers, als er al veel of juist weinig azen of plaatjes uit het deck verdwenen zijn, kun je op het eind van de slof strategisch betere beslissingen maken door correct in te schatten welke kaarten er nog in het pakje zitten. Hoe meer sloffen er worden gebruikt, des te kleiner dit effect, en des te kleiner ook de kans dat een speler überhaupt voor kan liggen tegen het casino. En online speelt dit helemaal niet; daar maakt men geen gebruik van sloffen maar van random card generators / iedere hand reshufflen van het virtuele deck.

De wet KOA

1. Zijn online kansspelen illegaal in Nederland?

Ja, dit is inderdaad het geval. De wet “Kansspelen Op Afstand” (KOA)  reguleert online gokken. Na inwerkingtreding van de wet kunnen online aanbieders een vergunning bij de Kansspelautoriteit aanvragen. Er kan dan legaal gespeeld worden bij aanbieders die een nederlandse vergunning van de Kansspelautoriteit hebben.

2. Ben ik belastingplichtig als ik online iets win? En hoe zit dat bij ‘gewone’, landbased casino’s?

Online ben je momenteel belastingplichtig – inderdaad, over deze vermeend illegale activiteit, dus. Er geldt een flat fee van 29% over je maandelijkse online verdiensten. Gewone, landbased casino’s worden gezien als binnenlandse aanbieders, en hier zijn eventuele verdiensten belastingvrij. Onderdeel van het wetsvoorstel KOA is dat de online belastingplicht zal verschuiven van speler naar aanbieder.

3. Wat zijn de huidige regels van de Wet op de Kansspelen, en welke wijzigingen staan er op stapel?

Volgens de huidige regels zijn online kansspelen illegaal. De wet“Kansspelen Op Afstand” (KOA) reguleert online gokken. Straks, (streefdatum 1 juli 2021) kunnen online aanbieders een vergunning aanvragen om legaal aan Nederlandse spelers hun diensten aan te bieden. Online aanbieders dienen zich nu aan een aantal door de Kansspelautoriteit opgestelde ‘prioriteringscriteria’ te houden, waaronder geen reclame of communicatie specifiek gericht op Nederlandse spelers. Houden deze online aanbieders zich hier in voldoende mate aan, komen ze in aanmerking voor het aanvragen van een vergunning.

4. Wat betekenen de plannen rondom het wetsvoorstel Kansspelen Op Afstand voor spelers?

Die betekenen dat online gokken legaal zal worden. Een breder legaal spelaanbod dus, een belastingplicht die verschuift van speler naar aanbieder, en zorgplicht voor de aanbieder – wat zou moeten leiden tot betere vroegsignalering van mogelijke kansspelverslaving, en effectievere toeleiding naar zorg.

5. Wat betekenen de plannen rondom het wetsvoorstel Kansspelen Op Afstand voor aanbieders?

Er komt een zorgplicht voor de aanbieder – wat gaat leiden tot betere vroegsignalering van mogelijke kansspelverslaving, en effectievere toeleiding naar zorg. Aanbieders die aan de vergunningsvoorwaarden van de Kansspelautoriteit voldoen krijgen een vergunning, worden dan legaal, en betalen ook belasting in Nederland.

6. Hoe werkt CRUKS (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen) in de praktijk?

CRUKS bestaat uit twee delen: vrijwillige uitsluiting voor casinospelen door de speler zelf, of onvrijwillig door een aanbieder of naaste. Het overgrote gedeelte van CRUKS zal worden gevormd door vrijwillige uitsluitingen, waarbij het centrale register moet zorgen dat als je je bij één legale aanbieder uitsluit, dat dat meteen geldt voor alle andere legale aanbieders, zowel online als landbased. Momenteel wordt er hard gewerkt om CRUKS operationeel te hebben als de wet KOA in werking treed (Prognose 1 januari 2021)

7. Klopt het dat andere mensen (vrienden, familieleden) mij straks kunnen voordragen voor uitsluiting via CRUKS als ze denken dat ik een verslavingsprobleem heb?

Ja dat klopt. CRUKS centrale database beheerd door de Kansspelautoriteit waarin iedereen die niet meer wil gokken zich kan registreren. Je kunt dan nergens meer legaal deelnemen aan kansspelen, niet online maar ook niet landbased. Het biedt ook de mogelijkheid voor onvrijwillige uitsluiting bijvoorbeeld door een aanbieder van kansspelen of een partner/familielid/vriend.

8. Wanneer gaat de wet KOA eigenlijk in?

Online kansspelen zijn in Nederland nu nog verboden. Het huidige wettelijk regime kent geen mogelijkheden om een vergunning te verlenen voor het aanbieden van online kansspelen. Dit gaat veranderen. Op 19 februari 2019 nam de  Eerste Kamer het wetsvoorstel Kansspelen op afstand (pdf, 100 kB) aan. Minister Dekker voor rechtsbescherming schreef op 15 november 2019 aan de Eerste en Tweede Kamer dat ernaar gestreefd wordt de wet op 1 januari 2021 in werking te laten gaan. De meest actuele ontwikkeling is dat de minister op 3 maart 2020 twee brieven en een besluit (onderdeel van de lagere regelgeving) naar het parlement stuurde. Als de wet van kracht is, kunnen er bij de Ksa vergunningsaanvragen ingediend worden. Een half jaar na inwerkingtreding van de wet gaat de online markt open.

 

De Wet Koa is ook in andere opzichten een modernisering van het kansspelbeleid: zo gaan er ook voor speelcasino’s en speelhallen extra eisen gelden op het gebied van verslavingspreventie (Zie ook: Wet Koa: óók gevolgen voor fysieke kansspelen).

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft op 24 juli 2019 de lagere regelgeving van de Wet Kansspelen op afstand ter consultatie aangeboden. Die liep tot 18 september 2019. De lagere regelgeving is nog niet vastgesteld.

De Ksa publiceerde op 12 juli 2019 een concept-beleidsregel die een eerste indicatie geeft aan mogelijke vergunningsaanvragers over de invulling van de betrouwbaarheidstoets, rekening houdend met de motie-Postema.

9. Hoe verhoudt de huidige en toekomstige nationale gokwetgeving zich tot Europese richtlijnen/regelgeving?

Veel Europese landen zijn al enkele jaren geleden overgegaan tot regulering van online kansspelen. Nederland zit duidelijk in de achterhoede binnen Europa. Vandaar ook dreigingen van inbreukprocedures vanuit de Europese Unie omdat het huidige staatsmonopolie zou ingaan tegen het vrije verkeer van goederen en diensten.

Landbased kansspelen/live casino’s

1. Welke soorten landbased casino’s zijn er allemaal?

Er wordt verschil gemaakt tussen Holland Casino en de amusementscentra. Bij Holland Casino kun je live tafelspelen spelen zoals roulette en black jack. Ook kun je bij Holland Casino een pokertoernooi spelen. Bij Holland Casino kun je hogere inzetten doen, en dus meer geld winnen maar ook meer verliezen. De toegangsleeftijd is 18 jaar en je moet je altijd legitimeren. Er zijn 14 vestigingen verspreid door het land. Je betaalt voor je eten en drinken. In de amusementcentra tref je geen croupiers aan. Je kunt er alleen automaten vinden zoals gokkasten en roulettetafels. De toegangsleeftijd kan per gemeente verschillen. In sommige gemeentes moet je 21 jaar zijn. De minimumleeftijd is altijd 18 jaar. Je hoeft je niet te legitimeren behalve als er sprake is van twijfel is over je leeftijd. Soms wordt er een pokertoernooi georganiseerd maar dit valt dan onder een promotionele actie. Het eten en drinken is vaak gratis. Soms wordt er alcohol geschonken in amusementscentra maar meestal niet.

2. Zijn al deze landbased casino’s legaal?

Holland Casino is het casino van de Staat der Nederlanden, en is legaal. De amusementscentra zijn legaal en staan onder toezicht van de Kansspelautoriteit. Je kunt op de website van de Kansspelautoriteit kijken of het amusementscentrum een vergunning heeft. Meer informatie over de amusementscentra kun je vinden op Gokwijzer of de website van de VAN Automatenbranche. Kom je in aanraking met illegaal gokken? Neem contact op met de Kansspelautoriteit.

3. Welke producten worden in landbased casino’s aangeboden?

En om welke limieten wordt gespeeld? Holland Casino mag als enige live tafelspelen zoals roulette en black jack aanbieden. In Holland Casino werken dus croupiers. Holland Casino mag ook als enige casino pokertoernooien aanbieden. In amusementcentra tref je geen croupiers aan. Je kunt er alleen automaten vinden zoals gokkasten en roulettetafels. Soms wordt er wel een promotioneel pokertoernooi georganiseerd of een bingo. Limieten zijn bij Holland Casino hoger dan bij amusementscentra.

4. Welke mogelijkheden voor vrijwillige uitsluiting heb ik bij landbased aanbieders?

Bij Holland Casino kun je voor welke periode een entreeverbod aanvragen. Een andere mogelijkheid is de bezoekbeperking. Je bepaalt zelf hoe vaak – tot maximaal acht keer per maand – je denkt het casino op een verantwoorde wijze te kunnen bezoeken. Een entreeverbod of bezoekbeperking geldt voor alle vestigingen van Holland Casino. Ze gelden voor een periode van zes of twaalf maanden, of voor onbepaalde tijd (met een minimum van een jaar) en zijn tussentijds niet opzegbaar. Na afloop van deze periode wordt je eerst uitgenodigd voor een gesprek met een van onze medewerkers voordat je weer het casino kunt bezoeken. Bij de afloop van de periode van het entreeverbod zal je altijd gewezen worden op de mogelijkheid van een bezoekbeperking. Het amusementscentrum of casino biedt je de mogelijkheid om samen met jou een tijdelijk toegangsverbod af te spreken. Je plaatst jezelf dan op de ‘Witte Lijst’. Hierop leggen beide partijen de onderlinge afspraak vast dat je voor een periode van 3 of 6 maanden niet meer kunt spelen in dat amusementscentrum. Mocht je in die periode tóch binnenkomen, dan zullen de medewerkers je aan de gemaakte afspraak herinneren. Meer info over verantwoord spelen en vrijwillige uitsluitingen kun je ook lezen op Gokwijzer.

5. Mag een landbased of live casino mij als speler de toegang weigeren. Zo ja, op welke gronden?

Ja, dat mag. Bijvoorbeeld als je onder invloed bent van alcohol of drugs, agressief gedrag vertoont, overlast veroorzaakt voor andere spelers of je niet aan de regels van het casino houdt.

Online kansspelen

1. Zijn online kansspelen illegaal in Nederland?

Strikt volgens de letter van de wet is dit inderdaad het geval. Momenteel wordt gepoogd middels het wetsvoorstel “Kansspelen Op Afstand” (KOA) om online gokken te reguleren.

2. Wat houdt ‘zorgplicht van de aanbieder’ precies in?

Het houdt in dat een aanbieder van online kansspelen een belangrijke rol heeft bij preventie en vroegsignalering van problematisch spelgedrag. Het behoort tot de vergunningsvoorwaarden van het wetsvoorstel KOA dat de aanbieder verantwoord spelen serieus neemt, onverantwoord speelgedrag snel detecteert, en vervolgens de benodigde vervolgstappen doet. Bijvoorbeeld: in contact treden met de speler, en wijzen op mogelijkheden voor hulp & advies. Overigens doet deze verplichting voor de aanbieder niets af aan de eigen verantwoordelijkheid van de speler.

3. Kan ik een online aanbieder verantwoordelijk stellen voor mijn verliezen?

Die poging kan gewaagd worden, maar via rechterlijke weg is de kans op succes tamelijk gering. Als de aanbieder kan laten zien in voldoende mate aan zijn zorgplicht te hebben voldaan, is de kous gewoonlijk af, en wordt de eigen verantwoordelijkheid van de speler gezien als criterium.

4. Welke mogelijkheden voor vrijwillige uitsluiting heb ik bij online aanbieders?

Gewoonlijk zijn er meerdere mogelijkheden, variërend van een kleine ‘cool-off period’ (meestal twee weken), tot 6 maanden, een jaar of zelfs onherroepelijke vrijwillige uitsluiting. Op dit moment variëren de mogelijkheden nog per aanbieder, maar de verwachting is dat met het wetsvoorstel KOA alle legale aanbieders dezelfde mogelijkheden zullen aanbieden.

5. Hoe veilig is mijn geld bij een online aanbieder?

Relatief veilig bij online aanbieders die in veel landen al een licentie hebben en/of beursgenoteerd zijn. Zij hebben gewoonlijk in hun voorwaarden opgenomen dat alle spelersgelden op een aparte rekening staan en niet mogen worden gebruikt voor de operationele beleidsvoering. Zo blijven deze spelersgelden ook beschikbaar als het bedrijf financieel iets minder zou gaan. Echter, er zijn ook aanbieders waar deze scheiding van gelden niet bestaat, en dit zijn het type aanbieders waar het gevaar van een ‘bankrun’ aanwezig is bij geruchten of feiten over liquiditeitsproblemen. In dat geval zou de speler zijn geld kwijt kunnen zijn. Omdat online gokken nog steeds illegaal is, is de bescherming vanuit de staat bij online gokken niet zoals bij de meeste banken, waarbij tegoeden tot 100.000 gewoonlijk zijn gegarandeerd. Spelersgelden zijn pas ‘echt’ veilig bij legale aanbieders binnen het gereguleerde aanbod. Alhoewel ook dan gekeken zal worden of de speler zelf voldoende veiligheidsmaatregelen in acht heeft genomen (in geval van geld dat is gestolen), en ook in de praktijk zal moeten blijken of de overheid wel echt volledig borg wil staan voor iets wat bij een gereguleerde online aanbieder is misgegaan. Maar grosso modo zal regulering goed zijn voor het vergroten van de veiligheid van het geld van de consument.

6. Is er online legitimatieplicht? Hoe streng is de 18+ regel?

Die is er. Om online te spelen moet je 18+ zijn, en aanbieders worden geacht zich streng aan deze regel te houden. Echter, in het huidige landschap is het vaak nog mogelijk online te beginnen met spelen & geld te storten op basis van een valse geboortedatum, waarbij pas in geval van een eventuele uitbetaling / cash withdrawal door de aanbieder wordt gevraagd naar identiteitspapieren. De verwachting is dat na regulering in alle gevallen deze leeftijd direct bij aanmelding zal moeten worden gecontroleerd, dit als onderdeel van de vergunningsvoorwaarden van gereguleerde online aanbieders.

7. Gelden deze regels ook voor gratis (play-money) games? Waarom wel/niet?

Play-money heeft niet de restrictie van 18+, omdat hier geen financiële verliezen kunnen worden geleden. Er zijn stemmen die zeggen dat ook play-money 18+ zou moeten zijn omdat het de huidige situatie jonge speler leert gokken, soms in een situatie waar winstkansen hoger zijn of lijken dan bij real-money games, en dat op deze wijze een voedingsbodem zou worden gekweekt voor mogelijk toekomstig problematisch gokgedrag.