Vragen over gokken:
Deel 1: Vrienden of familie denken dat ik een gokprobleem heb

In onze FAQ-sectie worden alle type vragen over gokken beantwoord: vragen over preventie van gokverslaving bijvoorbeeld. Maar ook: wat zijn kansspelen precies, hoe zit het met kansspelwetgeving, belasting, etc.

Iedere twee weken lichten Yvon Jansma en Rolf Slotboom een vraag uit deze sectie, en gaan wij er iets dieper op in. Vandaag een vraag hoe om te gaan met vrienden of familie die zich zorgen maken over jouw gokken.

 

Vraag:

Vrienden of familie denken vaak dat ik een gokprobleem heb, omdat ik online en live veel uren maak met spelen waarbij ik winnend speel – poker, bijvoorbeeld. Hoe kan ik hen geruststellen?

 

Antwoord in FAQ-sectie:

Vaak maakt de omgeving zich niet voor niets zorgen. Je zou ze wellicht eens kunnen vragen wat de reden is dat ze denken dat je een gokprobleem hebt. Misschien zien ze je nooit meer op een feestje, is je gedrag veranderd of zien ze dat je vooral met spelen bezig bent. Belangrijk is dat ze weten waar je mee bezig bent. Misschien kun je ze eens laten zien hoe het werkt om bijvoorbeeld poker op het internet te spelen? Je kunt ze vertellen wat er nu voor jou zo leuk is aan spelen en hun vragen beantwoorden. Wellicht is het ook fijn als je weer eens wat tijd met hun doorbrengt als je dat te weinig mocht doen?

En als het inderdaad zo is dat je een winnende speler bent (en bij een spel als poker zou dit inderdaad kunnen, mits je heel goed bent – en ook gedisciplineerd) dan zou je je familie en vrienden dit kunnen laten zien met statistieken en grafieken van jouw resultaten door de jaren/maanden heen. Of, ze eens laten meekijken met een online sessie.

 

Aanvulling:

Rolf Slotboom, werkzaam voor Centrum voor Verantwoord Spelen, is zelf jarenlang het prototype geweest van de speler die hier wordt beschreven. Hij speelde letterlijk iedere avond poker in een casino of online, en als hij niet aan het spelen was dan was hij wel het pokerspel aan het bestuderen: door boeken of tijdschriften over poker te lezen, door online pokerinstructievideo’s te bekijken, of door computersimulaties op te zetten waar de percentages/winkansen van verschillende typen handen met elkaar konden worden vergeleken.

Hoe logisch dit ook voor Rolf was, gezien zijn wens de best mogelijke pokerspeler te worden, en hoezeer dit voor hem ook positief uitpakte (immers, zijn pokercarriere werd succesvol mede door deze grote toewijding), het is lang niet vanzelfsprekend dat de omgeving van een speler deze toewijding ook snapt. Sterker: het is volkomen logisch dat vrienden of familie zich zorgen maken als je heel veel tijd of geld aan gokken besteedt, ongeacht of dit poker is of een ander kans- danwel behendigheidsspel.

Immers, voor iedere winnende speler zijn er wel vijf of tien verliezende spelers. De overgrote meerderheid van gokkers, en ook de overgrote meerderheid van pokerspelers, is een op lange termijn verliezende speler. Sterker, er zijn in Nederland waarschijnlijk meer probleemspelers dan er winnende spelers zijn! Dus, puur gekeken naar de percentages is, zonder voorkennis van jouw karakter of spelkwaliteiten, enige zorg van de buitenwereld over iemand die veel tijd besteedt aan gokken helemaal niet zo gek.

Maar als men jou een beetje kent, en je kunt bovendien goed laten zien met boeken, studiemateriaal of met (resultaten van) pokersessies die jij speelt dat jij een winnende speler bent of zou kunnen worden, dan zul je in staat zijn om zeker de mensen die dichtbij jou staan (vrienden en familie) voldoende gerust te stellen.

En, zou je zelf ook tot de conclusie zijn gekomen dat je gokgedrag misschien niet zo onschuldig of positief is als jij het graag naar voren brengt, of als je twijfelt of je nog wel voldoende de controle hebt, neem dan gratis/vrijblijvend contact op met ons voor hulp of advies.

Recommended Posts