Vragen over gokken:
Deel 2: ‘Als het niet je avond is, kun je maar beter stoppen’. Klopt dat?

In onze FAQ-sectie worden alle type vragen over gokken beantwoord: vragen over preventie van gokverslaving bijvoorbeeld. Maar ook: wat zijn kansspelen precies, hoe zit het met kansspelwetgeving, belasting, etc.

Iedere twee weken lichten Yvon Jansma en Rolf Slotboom een vraag uit deze sectie, en gaan wij er iets dieper op in. Vandaag een vraag hoe om te gaan met vrienden of familie die zich zorgen maken over jouw gokken.

 

Vraag:

Ik heb als tip gehoord dat ‘als het niet je avond is, dat je dan maar beter kunt stoppen’. Klopt dat?

 

Antwoord in FAQ-sectie:

Het klinkt als een goede, slimme tip – maar feitelijk is het onzin. In geval van een vrijwel puur geluksspel als roulette is elke draai onafhankelijk van de vorige. Of je nu 500 euro achterstaat of 500 euro voor staat zegt niets over je winstkansen voor de volgende draai.

Bij spelen waarbij vaardigheid/kunde een rol speelt, bijv. poker, ligt het net iets anders – daar is het van belang te allen tijde je beste spel te spelen. Zou je hiertoe minder in staat zijn omdat het tot nu toe zo heeft tegen gezeten, dan is stoppen inderdaad verstandiger. Maar dat is dan niet omdat het tot nu toe heeft tegengezeten, maar omdat je in een zodanige mentale staat bent dat je toekomstige beslissingen waarschijnlijk niet optimaal zullen zijn.

In de kern moet je als gokker danwel behendigheidsspeler eigenlijk altijd kijken naar die ene, belangrijke factor: heeft mijn toekomstige beslissing, het eerstkomende potje of de eerstkomende draai, op lange termijn een positieve winstverwachting of niet? Daarbij speelt het eigenlijk geen rol of je tot op dat moment geluk hebt gehad, of juist niet. “It’s all one session”.

Wat wel klopt is dat bij de meeste gokspelen er waarde in zit je sessies zo kort mogelijk te houden. Immers, hoe minder inzetten je doet, en hoe lagere inzetten je doet, des te kleiner zullen op lange termijn je verliezen zijn.

 

Aanvulling:

Het laatste gedeelte van het antwoord in de FAQ-sectie is voor de meeste spelers het allerbelangrijkste gedeelte. De overgrote meerderheid van de spelers speelt een spel met een negatieve winstverwachting: iedere inzet die je doet kost op de lange termijn geld, ongeacht of je nu op de korte termijn wint. Neem een spel als roulette: wat je ook voor inzet maakt, je ligt zo’n 2.7% achter, ongeacht of jouw nummer/jouw kleur etc. valt of niet.

Op de lange termijn zullen jouw resultaten steeds meer in lijn komen met je winstverwachting – of eigenlijk: je verliesverwachting. Op lange termijn zul je bij roulette inderdaad die -2.7% verliezen, ongeacht of je in het begin misschien een paar keer een mooie klapper hebt gemaakt. Daarbij maakt of het al dan niet ‘je avond is’ dus niet veel uit. Het roulettewheel weet niet of jij al een paar keer pech hebt gehad, dus iedere volgende draai is gewoon random – en wederom, met 2.7% voordeel voor het huis.

Wat wel kan, is dat als jij in de min staat, je nog onverstandiger beslissingen gaat nemen, bijvoorbeeld omdat je er mentaal doorheen zit, of omdat je je verlies wilt terughalen door steeds hogere inzetten te maken. Dit is een bekende valkuil voor gokkers, en zorgt dat je soms veel meer verliest dan logisch is of acceptabel. Een verlies van 800 euro op een avond voelt voor sommige spelers niet veel anders dan een verlies van 200 euro, ze zien het beide als een ‘verliesavond’. Maar 800 euro is toch echt vier keer zo veel als 200 euro! Veel geld extra riskeren om een klein verlies goed te maken, alleen maar ‘om toch nog in de plus te komen’, het is één van de grootste valkuilen voor gokkers.

 

Zou je zelf ook tot de conclusie zijn gekomen dat je gokgedrag misschien niet zo onschuldig of positief is als jij het graag naar voren brengt? Of, twijfel je of je nog wel voldoende de controle hebt? Neem dan gratis/vrijblijvend contact op met ons voor hulp of advies.

Recommended Posts