Vragen over gokken:
Deel 3: Wat kan ik als speler verwachten van het Centrum voor Verantwoord Spelen – en wat niet?
In onze FAQ-sectie worden alle soorten vragen over gokken beantwoord: vragen over preventie van gokverslaving bijvoorbeeld. Maar ook: wat zijn kansspelen precies, hoe zit het met kansspelwetgeving, belasting, etc.
Iedere twee weken lichten Yvon Jansma en Rolf Slotboom een vraag uit deze sectie, en gaan wij er iets dieper op in. Vandaag een vraag over wat Centrum voor Verantwoord Spelen kan betekenen voor jou als speler.
Vraag:
Wat kan ik als speler verwachten van het Centrum voor Verantwoord Spelen – en wat niet?
Antwoord in FAQ-sectie:
Een zinnetje die je vaak ziet terugkomen is deze: “Wij willen kennis, ervaring en krachten bundelen in het belang van de speler.” Dit betekent hulp voor de speler in de breedste zin. In politiek opzicht, door het belang van spoedige regulering van online kansspelen te benadrukken, met het belangrijke doel van betere consumentenbescherming dat daarbij hoort.
Maar zeker ook op het gebied van laagdrempelige, gratis en desgewenst anonieme hulpverlening. Iedere speler kan via diverse kanalen bij ons terecht voor de meest simpele verantwoord spelen tips, voor advies over hoe om te gaan met specifieke problemen, of voor toeleiding naar / motivering voor passende zorg. Wij handelen hierbij altijd vanuit het belang van de speler, doen niets zonder toestemming van de speler, en hebben als belangrijk einddoel dat de speler de regie over zijn eigen speelgedrag houdt.
Aanvulling:
Onze insteek is om voor spelers goede waarborgen te creeren en voorwaarden te scheppen, zodat zij zoveel mogelijk in staat zijn zelf hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Een belangrijk voorbeeld hiervan is onze responsible gaming app Bet.ter, dat als doel heeft een speler zoveel mogelijk de eigen regie over het spelgedrag te geven.
Spelers voorzien van een beetje hulp en advies om te zorgen dat, indien zij spelen, zij dit op verantwoorde wijze doen. Dat is ons doel. Gokken mag dus best leuk zijn! Zolang je je maar houdt aan je vooraf gestelde grenzen.
Wij zijn er voornamelijk voor wat wij altijd beschrijven als ‘de recreatieve speler die soms een klein beetje aanschurkt tegen risicospeler’. Kortom: de speler die zichzelf meestal redelijk in de hand heeft, maar soms even niet. Een speler dus voor wie het begrip ‘verslaving’ niet of nauwelijks aan de orde is. Wij willen deze speler helpen met dat ‘soms even niet’ deel, om zo te voorkomen dat hij of zij langzaamaan zou opschuiven in de richting van ongewenst risicovol of zelfs problematisch speelgedrag.
Wij behandelen dus zelf niet, maar houden ons vooral bezig met preventie, vroegsignalering en laagdrempelige hulp. Voor een belangrijk deel gaat dit door spelers te voorzien van zo goed mogelijke informatie over verantwoord spelen via onze website, Twitter of Facebook. Je kunt bij ons terecht voor gratis en laagdrempelige hulp of advies, bijvoorbeeld via onze Whatsapp dienst. (Genoemd telefoonnumer is de Whatsapp.) En zou er toch sprake zijn van serieuze problematiek of wil je worden doorverwezen naar een instelling voor verslavingszorg, dan kunnen wij jou hierbij begeleiden.
Zou je zelf ook tot de conclusie zijn gekomen dat je gokgedrag misschien niet zo onschuldig of positief is als jij het graag naar voren brengt? Of, twijfel je of je nog wel voldoende de controle hebt? Neem dan gratis/vrijblijvend contact op met ons voor hulp of advies.