Vragen over gokken:
Deel 5: Wat houdt ‘zorgplicht van de aanbieder’ precies in?

In onze FAQ-sectie worden alle type vragen over gokken beantwoord: vragen over preventie van gokverslaving bijvoorbeeld. Maar ook: wat zijn kansspelen precies, hoe zit het met kansspelwetgeving, belasting, etc.

Iedere twee weken lichten Yvon Jansma en Rolf Slotboom een vraag uit deze sectie, en gaan wij er iets dieper op in. Vandaag een vraag over een veelgehoorde term in het debat rondom legalisering van online kansspelen: zorgplicht van de aanbieder.

 

Vraag:

Wat houdt ‘zorgplicht van de aanbieder’ precies in?

 

Antwoord in FAQ-sectie:

Het houdt in dat een aanbieder van online kansspelen een belangrijke rol heeft bij preventie en vroegsignalering van problematisch spelgedrag. Het behoort tot de vergunningsvoorwaarden van het wetsvoorstel KOA dat de aanbieder verantwoord spelen serieus neemt, onverantwoord speelgedrag snel detecteert, en vervolgens de benodigde vervolgstappen doet. Bijvoorbeeld: in contact treden met de speler, en wijzen op mogelijkheden voor hulp & advies. Overigens doet deze verplichting voor de aanbieder niets af aan de eigen verantwoordelijkheid van de speler.

 

Aanvulling:

Over de zorgplicht van online aanbieders is de laatste jaren veel te doen geweest, ook in politiek opzicht. De hamvraag was vaak: kun je zo’n belangrijke taak wel toevertrouwen aan organisaties die een financieel belang hebben dat een speler zo vaak mogelijk speelt? De vergelijking met de kroegbaas werd vaak gemaakt, en veelal vanuit het perspectief dat het niet heel waarschijnlijk is dat deze kroegbaas nog voordat je écht heel dronken bent misschien een keertje zegt: “Hey, let je wel voldoende op.”

Maar bij online gokken zijn er twee belangrijke redenen waarom de zorgplicht van de aanbieder een redelijke kans heeft ook echt te gaan werken:

  1. De online aanbieder maakt gebruikt van algoritmen die automatisch risicovol spel kunnen detecteren. De mogelijkheden tot preventie en vroegsignalering zijn dus groot, bijvoorbeeld door middel van automatische waarschuwingen.
  2. De online aanbieder heeft alle data van een speler beschikbaar. Als er twijfel is over het al dan niet problematische karakter van iemands spel, kunnen alle acties en transacties die iemand ooit heeft gedaan worden teruggehaald. Zo krijgt de speler ook inzicht in zijn eigen gedrag!
  3. De online aanbieder moet als onderdeel van de vergunningsvoorwaarden aantonen met concrete cijfers en data dat het deze zorgplicht op juiste wijze in de praktijk heeft gebracht. Zou dit niet het geval zijn, dan kan het toezichthoudende orgaan de Kansspelautoriteit besluiten bestuurlijke boetes op te leggen, met als ultimum remedium het intrekken van de vergunning.

Centrum voor Verantwoord Spelen is in actieve dialoog met aanbieders om hen te helpen deze zorgplicht zo goed mogelijk in de praktijk te kunnen brengen. Op deze manier willen wij de kans vergroten dat spelers die hulp, advies of behandeling nodig hebben deze hulp ook daadwerkelijk krijgen.

 

Twijfel je of je nog wel voldoende de controle hebt over je speelgedrag? Of, wil je graag wat meer weten over hoe de zorgplicht van de aanbieder in de praktijk werkt? Neem dan gratis/vrijblijvend contact op met ons voor hulp of advies.

Recommended Posts