Vragen over gokken:
Deel 6: Neem contact op met ons via Whatsapp!

In onze FAQ-sectie worden alle typen vragen over gokken beantwoord: vragen over preventie van gokverslaving bijvoorbeeld. Maar ook: wat zijn kansspelen precies, hoe zit het met kansspelwetgeving, belasting, etc.

Om de paar weken lichten Yvon Jansma en Rolf Slotboom een vraag uit deze sectie, en gaan wij er iets dieper op in.

Vandaag geen vraag uit de FAQ-sectie, maar aandacht voor een dienst van ons: laagdrempelig advies voor spelers via Whatsapp.

 

Sinds enkele maanden is het voor spelers mogelijk via het Whatsapp-nummer 06-41622869 contact op te nemen met het Centrum voor Verantwoord Spelen. Spelers kunnen hier terecht voor alle soorten van informatie: informatie over landbased of online gokken, vragen wat te doen bij mogelijke gokproblematiek, en advies over doorverwijzing naar verslavingszorg. Eigenlijk alles wat een speler maar beweegt, en waarvoor hij niet precies weet waar hij terecht moet.

Directeur van het Centrum voor Verantwoord Spelen Yvon Jansma: “Voordat wij deze Whatsapp-dienst hadden, moesten spelers die bij ons terecht wilden bellen, mailen of ons benaderen via social media. Wij hebben gekozen voor deze Whatsapp-dienst vanwege een simpele reden: we willen zo laagdrempelig mogelijk zijn. Het is voor spelers vaak al lastig genoeg om contact op te nemen: ze stellen zich toch kwetsbaar op, en zijn vaak bang voor een negatief oordeel over hun spelgedrag. Door bereikbaar te zijn op het door jonge mensen van nu meest gebruikte medium, en op het door hen als meest laagdrempelig beoordeelde medium, hebben al relatief veel spelers ons benaderd die nog niet eerder contact met ons hadden gehad. Wij antwoorden altijd binnen 24 uur, en zoals met alles wat wij doen: wij oordelen niet, wij doen niets wat de speler niet wil. Al zorgen we maar voor een paar procent verbetering in het gokgedrag van de mensen die bij ons komen, dan is dat al pure winst.”

 

 

Onderstaand een (ingekort & geanonimiseerd) voorbeeld van zo’n Whatsapp-gesprek.

 

Ik heb een vraagje: hoe kan ik met gokken stoppen?

CvVS: Hallo, Een goede vraag!

CvVS: Helaas is het antwoord niet zo eenvoudig. Stoppen met gokken is best moeilijk. Dit is afhankelijk van hoe vaak, hoe lang en waarom je gokt. Kun je wat meer hierover vertellen? Groet, Yvon

Bijna elke dag en 9 jaar lang gok ik omdat ik heb niet genoeg geld om goed van te leven. En nog een reden is makkelijk geld te verdienen, vandaar ook. Maar hoe kan ik stoppen met gokken dan??

CvVS: Dat is lang en vaak. Weleens gedacht aan hulp van verslavingszorg? Misschien keer voor- en nadelen van gokken op een rijtje zetten?

Ben al geweest dat helpt me ook niet helaas.

CvVS: Dat is heel spijtig. Idee dat wij een keer een belafspraak maken?

Ik vind het zo beter via Whatsapp.

CvVS: Dat kan ook.

Heb je wel een idee om mij te helpen met stoppen met gokken?

CvVS: Je noemt dat je wilt stoppen met gokken. Belangrijk is dat de voordelen van stopen groter zijn dan de nadelen. Zolang dat niet zo is, is het wel heel moeilijk. Ook is het nodig om goede diagnostiek te hebben. Wat is er nog meer aan de hand om een goed plan te maken om te stoppen en te beginnen met een leven? Misschien is er ook sprake van andere problemen die ook opgelost moeten worden. Je zou kunnen overwegen eens een vrijblijvend gesprek bij een andere instelling voor verslavingszorg te hebben. Ik geloof niet dat een vrijwillig toegangsverbod problemen oplost. Het kan wel een hulpmiddel zijn naast behandeling.

CvVS: Weet je welke hulpinstanties bij je in de buurt zijn?

CvVS: Ik kan meekijken met je.

CvVS: Eerste stap heb je wel weer gezet door ons te appen.

Ik ben al geweest dat helpt mij niet die hulpinstanties.

CvVS: Weet je waarom het je niet hielp?

Weet ik niet.

CvVS: En weet je wat je wel nodig hebt?

Ik stop gewoon niet dat is raar.

CvVS: Ook weer niet zo raar. Het gokken levert je ook wat op….

Ja het is ziekte echt is groot probleem bij mij.

CvVS: Gokken is niet voor niets verslavend…

Ik kan gewoon niet stoppen.

CvVS: Precies! Een ziekte waarbij je ook niet zomaar zonder hulp kunt stoppen. Mensen kunnen echt ziek worden als ze stoppen. En langzaam afbouwen is vaak geen optie.

Hoe kan ik stoppen dan?

CvVS: Toch weer op zoek naar goede deskundige hulp vrees ik. Soms zijn meerdere behandelingen nodig of lukt het nu wel…

Maar dit helpt mij toch niet. Je moet zelf willen stoppen ik wil niet stoppen dat is het probleem bij mij.

CvVS: Je wilt niet stoppen zeg je. Maar ik hoor ook dat je zo niet verder kunt. Toch?

Ja maar toch stop ik niet dat is echt ziekte bij mij groot probleem.

CvVS: Dat begrijp ik.

CvVS: Dat is ook het rottige van verslaving. Je wilt wel stoppen en toch ergens ook weer niet. En de drang om te gokken kan heel sterk zijn. Weleens aan de AGOG gedacht?

Wat is dat AGOG? 

Wat houdt het in?

CvVS: Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers.

CvVS: Lotgenoten en zelfhulp. Soort AA

CvVS: Snappen je heel goed.

CvVS: Allemaal problemen met gokken gehad.

Nee ik denk niet dat het helpt bij mij.

Ik ben al 5 keer geweest.

CvVS: Je kunt het proberen. Is geen professionele hulp.

CvVS: Misschien is de 6e keer wel goed.

CvVS: Niet opgeven.

CvVS: Ik heb gezien dat ook bij mensen die jarenlang verslaafd zijn en veel behandelingen hebben gehad, uiteindelijk het toch resultaat had.

CvVS: Laten we contact houden als je wilt…

Ja hoor is goed.

We houden contact zeker.

CvVS: Afgesproken.

Je kunt mij altijd appen als je tijd hebt.

CvVS: Ok. Laat maar weten als we iets voor je kunnen doen!

 

 

Twijfel je of je nog wel voldoende de controle hebt over je speelgedrag? Of, wil je graag wat meer weten over hoe de zorgplicht van de aanbieder in de praktijk werkt? Neem dan gratis/vrijblijvend contact op met ons voor hulp of advies, bijvoorbeeld via het Whatsapp-nummer 06-41622869.

Recommended Posts